Borbély Szilárd: egy hiánypótló kötet a magyar irodalomban

A magyar irodalom történetében gyakran találkozhatunk olyan életművekkel, amelyek alkotójuk korai halála miatt nem teljesedhettek ki. Borbély Szilárd életműve is ilyen, melynek hiányát érezhetjük, hiszen a szerző halála óta eltelt tíz év alatt számos kimagasló mű maradt kiadatlanul.

Borbély Szilárd költőként kezdte pályáját, de az irodalom szinte minden terén maradandót alkotott, legyen szó líráról, drámáról, prózáról vagy irodalomtudományról. Életében kevesen ismerték, elsősorban Nincstelenek című regénye révén, amely az elmúlt évtized egyik legfontosabb alkotása volt. Halála után sem változott jelentősen az ismertsége, annak ellenére, hogy olyan kiadatlan művei maradtak, mint a Bukolikatájban című lírakötet vagy a Kafka fia című regénytöredék. A helyzet a Nincstelenek 2021-es újrakiadásával kezdett megváltozni, amikor a Jelenkor Kiadó elkezdte megjelentetni a régebbi köteteket és a hagyatékban maradt írásokat. Az új kiadvány, az Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások is tartalmazza ezeket a szövegeket, így a szerző kisprózai életművének teljességét láthatjuk át.

Az Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások tematikus ciklusokba rendezett szövegeket tartalmaz, amelyek között megtalálható az önéletrajzi elemekkel átszőtt A Göncz az egy strici, a Tar Sándorhoz hasonlítható A csótányirtó, vagy a groteszk Móriczka és a portás. Az Egy bűntény mellékszálai című írás a szerző életét beárnyékoló tragédiáról, egy felderítetlen rablógyilkosságról számol be, míg az Árnyképrajzoló egy művészet, gyilkosság és egy titkos szervezet történetét ötvözi.

A kötet második része, a P. emlékezete, az Élet és Irodalom hasábjain megjelent szövegeket foglalja össze, amelyek egy 19. századi bécsi titkosrendőr köré épülnek, de nem a történetvezetés, hanem a megfogalmazás elmosódottsága teszi őket emlékezetessé.

A harmadik rész szeretet nélküli kapcsolatok brutális pillanatait mutatja be, mint például a Végignéz című darab, amely egy férfi erőszakos cselekedeteit írja le. A negyedik részben a családi drámák helyett társadalmi problémák kerülnek előtérbe, mint például a rasszizmus, amit A kátrány című írás ábrázol, vagy a 2008–2009-es romagyilkosságokról szóló történetek.

Az Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások összességében egy fontos, hiánypótló, de minőségét tekintve változó könyvnek tekinthető, amelyben a kiváló darabok mellett gyengébb szövegek is helyet kapnak. A kötetet mind stílusa, mind témái, mind problémafelvetései miatt érdemes lehet kézbe venni, hiszen Borbély Szilárd a modern ember szeretet nélküli életének és a hozzá kapcsolódó erőszaknak, kirekesztésnek és gyűlöletnek fontos kérdéseit feszegeti.

Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások
Jelenkor, 2024, 5999 Ft