Boeing és az amerikai igazságügyi minisztérium közötti megállapodás a láthatáron

Az amerikai igazságügyi minisztérium hamarosan egy olyan ajánlatot terjeszthet elő a Boeing repülőgépgyártó cég számára, amely lehetővé teszi számára, hogy elkerülje a büntetőjogi felelősséget a 737 MAX típusú repülőgépekkel kapcsolatos halálos balesetek után.

Az ajánlat egy halasztott vádemelési megállapodás formájában érkezhet, amelynek keretében a Boeing vállalhatja egy szövetségi megfigyelő alkalmazását, aki a biztonsági fejlesztések felügyeletét látja majd el. A New York Times információi szerint az amerikai kormány a hónap folyamán terjesztheti elő az ajánlatot, de sem a Boeing, sem a minisztérium nem kommentálta az értesüléseket.

A Boeing korábban, 2021 januárjában már egyezségre jutott a minisztériummal, amelynek értelmében 2,5 milliárd dollárt fizetett büntetésként, beleértve az áldozatok hozzátartozóinak kártalanítását is. A megállapodás részét képezte a vállalat megfelelőségi gyakorlatainak átvizsgálása is. Azonban májusban kiderült, hogy a Boeing nem hozott létre és nem hajtott végre megfelelően egy olyan programot, amely megelőzhette volna a törvények megsértését.

A 737 MAX balesetek áldozatainak hozzátartozói szeretnék, ha a minisztérium közel 25 milliárd dolláros bírságot szabna ki a cégnek, és folytatná a büntetőeljárást.

: Forrás: Reuters