Barcelona belső kerületeiben megszűnnek a turistalakások 2028-ra

Barcelona városvezetése bejelentette, hogy 2028 novemberében megszüntetik az összes turistáknak kiadott lakás engedélyét a belső kerületekben, ezzel reagálva a tömegturizmus okozta problémákra.

A spanyol Local szerint a város szocialista polgármestere, Jaume Collboni pénteki bejelentésében kiemelte, hogy összesen 10101 turistalakás engedélye jár le a megadott időpontban, és 2028 novemberéig fokozatosan visszavonják majd ezeket az engedélyeket. A lépés célja, hogy megakadályozzák a helyi fiatalok elvándorlását, akik a magas lakásárak és a lakhatási válság miatt kénytelenek más városrészekbe vagy az aglomerációba költözni. "Szembeszállunk azzal, ami szerintünk Barcelona legnagyobb problémája" - mondta Collboni, utalva arra, hogy az elmúlt tíz évben a bérleti díjak 68%-kal, míg a lakásvásárlás költségei 38%-kal nőttek.

A bejelentés különösen Barcelona városi részére vonatkozik, és a polgármester hozzátette, hogy a jövőbeni új építésű lakóépületek esetében a lakások minimum 30%-át szociális bérlakásként kell majd meghirdetni. "Ezt a 10 ezer lakást mostantól helyi lakosok fogják használni, bérbe adni, vagy eladni" - mondta Collboni az intézkedésről.

Barcelonában a tömegturizmus hosszú évek óta komoly problémát jelent, és a helyiek egyre inkább elégedetlenek a helyzettel. Egy korábbi esetben például a Google Mapsből eltávolították a Güell parkba vezető buszjáratot, mivel a túlzsúfolt járatokon az idős helyiek gyakran nem tudtak felszállni a turisták miatt. A tömegturizmus elleni küzdelemről és annak más európai turistaközpontokra gyakorolt hatásairól, mint például Velence, Amszterdam vagy éppen Barcelona, korábban a Telex is részletesen beszámolt.

Isabel Rodriguez lakásügyi miniszter támogatását fejezte ki Barcelona döntése mellett, hangsúlyozva, hogy "Minden szükséges erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk az emberek számára megfizethető lakhatást". Az Airbnb nem reagált eddig a Reuters megkeresésére. A barcelonai APARTUR, a turista apartmanok szövetsége szerint azonban "Collboni olyan hibát követ el, amely nagyobb szegénységhez és munkanélküliséghez fog vezetni", hozzátéve, hogy ez növelheti az illegális turista apartmanok számát. A szállodások viszont hasznot húzhatnak ebből az intézkedésből, mivel a korábbi városvezetés megtiltotta új szállodák nyitását Barcelona legnépszerűbb területein, de Collboni jelezte, hogy lazíthat ezen korlátozásokon.

Barcelona önkormányzata közleményben hangsúlyozta: továbbra is fenntartják erős ellenőrzési rendszerüket az esetleges illegális turista apartmanok kiszűrésére. Az elmúlt években már több mint 9700 illegális turista apartmant zárattak be és közel 3500 lakást sikerült visszaszerezniük elsődleges használatra helyi lakosok számára.

Forrás: Reuters, Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ