Az ibériai hiúz feltámadása

Több mint kétezer példányra nőtt az ezredfordulón már a kihalás szélére sodródott élő európai hiúzfaj, az ibériai hiúz populációja az utóbbi évtizedekben.

Az ibériai hiúz (Lynx pardinus) populációja jelentős növekedést mutatott az elmúlt évek során, Spanyolország és Portugália néptelen vidékein élő európai hiúzfaj esetében. A faj számának emelkedése a természetvédelmi szakemberek szerint példátlan a macskafélék között, figyelembe véve a jelenlegi környezeti kihívásokat, mint a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az élőhelyek elvesztése.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legutóbbi jelentése szerint az ibériai hiúzt átsorolták a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába. Az állat jellegzetes megjelenésű, sárga szemekkel és rövid barna farkkal rendelkezik, termetre azonban kisebb a többi hiúzfajnál, és hosszú fekete szakáll jellemzi.

2001-ben a fajból mindössze 62 felnőtt példányt tartottak számon, míg 2022-re a számuk 648-ra emelkedett. Jelenleg több mint 2000, fiatal és kifejlett ibériai hiúz él szabadon a hegyvidéki, völgyekkel tagolt térségben.

A LIFE projekt koordinátora, Francisco Javier Salcedo Ortiz a hiúzfaj megmentését a természetvédelem eddigi legnagyobb eredményeként értékelte, és kiemelte az ebben közreműködő földtulajdonosok, gazdák, vadászok, valamint az Európai Unió pénzügyi és logisztikai támogatásának fontosságát.

A projekt fő célja a faj fő prédájának, a szintén veszélyeztetett üregi nyúlnak a populációjának növelése volt, emellett több száz fogságban tartott hiúzt engedtek szabadon, és helyreállították az élőhelyükön lévő bozótokat és erdőket.