NGM: a melegben be kell tartani a munkavédelmi szabályokat

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Zöld-Nagy Viktória hangsúlyozta, hogy a hőségriasztás idején is fontos a munkavédelmi előírások betartása. A HungaroMet által kiadott harmadfokú hőségriasztás kapcsán kiemelte, hogy a zárt helyiségekben 24 fok, míg a szabadban 25 fok feletti hőmérséklet már egészségügyi veszélyt jelent, ilyenkor az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetést ad ki.

Zárt helyen dolgozóknak biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletű ivóvizet, amelynek hőmérséklete 14-16 Celsius-fok között kell legyen, valamint óránként 5-10 perces pihenőidőt kell tartaniuk. A klímaberendezések tisztítása kiemelten fontos, mivel a bennük lévő baktériumok súlyos betegségeket okozhatnak. A klímás helyiségekből való ki- és belépéskor figyelni kell a hőmérsékleti különbségre, ideális esetben ez nem haladja meg az öt fokot. Ha nincs lehetőség klímás helyiségben dolgozni, akkor a munkát rotációban érdemes végezni.

Szabadtéri munkavégzés esetén a dolgozóknak felváltva kell a napon tartózkodniuk, és 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékos helyen kellene dolgozniuk, könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban, amennyiben ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést. A megfelelő öltözködés, a hőgutára utaló jelek figyelése, valamint a mobiltelefon elérhetősége is fontos. Az alkoholos, magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását kerülni kell, helyettük a víz- és sópótlásra, valamint a védőitalokra kell összpontosítani.

Zöld-Nagy Viktória felhívta a figyelmet a munkáltatók és munkavállalók tudatosságának fontosságára. A munkaadónak gondoskodnia kell a megfelelő tájékoztatásról és a munkaszervezésről, különös tekintettel a pihenőidők megtartására és a munkahelyi kockázatértékelésre a melegben történő munkavégzés veszélyeiről. Ha a munkavégzés feltételei nem megfelelőek, a dolgozók jogosan megtagadhatják a munkát, különösen az építkezéseken és a mezőgazdasági munkálatok során, ahol kiemelten fontos az árnyékban tartózkodás 11 és 15 óra között. A gyakorlatban az elmúlt években javult a munkáltatói hozzáállás, és több figyelmet fordítanak arra, hogy a munkavállalók biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium más területeken is aktívan tevékenykedik, például a lakossági kamatstop intézkedésével kapcsolatban. A kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése alapján 2024. december 31-éig meghosszabbította a jelzáloghitelek kamatstopját, amely a Magyar Közlönyben közzétett információk szerint már hatályba is lépett. A kamatstop a jelenlegi állás szerint három évig lesz érvényben, és a 2023 év végi adatok alapján 1253 milliárd forint a kamatstopos jelzáloghitelek fennálló tőketartozása, 302 ezer szerződés van érintett a teljes pénzügyi közvetítőrendszerben, ami a teljes jelzáloghitel-állomány 21 százalékát, a fennálló jelzálog-hitelszerződések darabszámának 36 százalékát jelenti.