A Fisker csődvédelmet kért

A Fisker, egy elektromos autókat gyártó startup, csődvédelmet kért, és a felszámolás felé halad, miközben a hitelezők közötti marakodás folyik. A kaliforniai székhelyű vállalat, amely az Ocean SUV-ok gyártásával próbálkozott, hétfőn Delaware államban kért csődvédelmet, miután pénzügyi tartalékai kimerültek.

A Fisker ügyvédje, Brian Resnick szerint a cég jelenleg nem számít arra, hogy képes lesz finanszírozást szerezni, és a Reuters információi szerint a vállalat felszámolást tervez. A Fisker soha nem volt nyereséges, 2023-ban 273 millió dollár bevételt ért el, de nettó vesztesége elérte a 940 millió dollárt.

A vállalat több mint 850 millió dollárral tartozik két kötvénytulajdonosi csoportnak. A nagyobb csoport ügyvédei vádolják a Heights Capital Management által vezetett kisebbségi csoportot, hogy egy "gyanús" tranzakció révén átvették a Fisker adósságának ellenőrzését. Alex Lees, a többi kötvénytulajdonos ügyvédje szerint a vállalatnak már novemberben csődöt kellett volna jelentenie, és csoportja meg kívánja támadni azt a megállapodást, amely során a Heights előtérbe került a visszafizetéskor.

A Fisker 4300 járműből álló flottájára már előzetes megállapodást kötöttek egy vevővel, de a várható eladásból származó bevétel csak a Heights 185 millió dolláros adósságának egy részét fedezné, ami kevés reményt hagy más hitelezők számára.