A Momentum szavazataránya a fővárosi választáson

A Momentum Mozgalom a hivatalos eredmények szerint a fővárosi közgyűlési választáson 4,98 százalékos eredményt ért el, ami 144 szavazattal marad el az 5 százalékos bejutási küszöbtől. Azonban a választási éjszakán valójában több szavazatot számoltak meg a párt számára, ami 5,00 százalékos arányt jelentett volna.

A szavazatszámok eltérése egy 1990 óta alkalmazott szabályból ered, amely szerint ha egy szavazókörben több szavazólapot találnak, mint ahányan aláírták a névjegyzéket, minden párttól érvénytelenítik azonos számú érvényesen kitöltött szavazatot. Például a Budapest III. kerület 081-es szavazókörében 7-tel több szavazólapot találtak, mint ahányan szavaztak, így minden párttól 7-7 szavazatot érvénytelenítettek.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján Budapesten 131 választókörben találtak többlet szavazólapokat, összesen 227-tel többet, mint amennyi a névjegyzék alapján kellett volna. Ha ezeket a szavazatokat hozzáadjuk a pártok eredményeihez, a Momentum szavazatszáma is megnőne, de az 5 százalékos küszöb is emelkedne.

A Momentum esetében a levonások nélkül 39 698 érvényesen leadott szavazatot kapott volna, ami az összes érvényesen leadott szavazat 5 százalékának 39 699 és 39 726 közé eső küszöbétől 1 és 28 szavazattal marad el. Tehát ha nem lennének az érvénytelenné nyilvánítások, a hivatalos eredményekben 5,00 százalék szerepelne a Momentumnál, de mégsem érnék el a bejutási küszöböt.

A 13. kerület 020. számú szavazókörében ellentétes hiba történt, ahol 54 szavazólap hiányzott az urnákból, ami még rejtélyesebbé teszi a helyzetet, mivel más típusú szavazólapokból nem volt hiány. A Momentum esetleg megfellebbezhető kb. 10 helyett így 144 szavazattal maradt el az 5 százalékos küszöbtől.

A választási rendszer ezen torzítása 2018-ban is problémát jelentett, amikor egy választókörben csak a Fidesznek maradt érvényes szavazata a levonások után. A Kúria nem bírálhatta felül a választási törvényt, így a érvényesen leadott szavazatok érvénytelenítése csak az Országgyűlés által módosítható.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom – Lokálpatrióták Erzsébet Városáért – Helló Pesterzsébetiek lista egy szavazókörben 105 szavazatot kapott, ami valószínűleg a szavazóbiztosok hibájából adódott. Az Európai Parlamenti választásokon is alkalmazták ezt a szabályt, ahol 816 szavazatot érvénytelenítettek minden nagyobb párttól. A főpolgármester-választásnál pedig a Nemzeti Választási Bizottság nem szállíttatott át és számolt újra 24 592 érvénytelen szavazólapot, hanem csak 23 926 fizikailag létező érvénytelen szavazólapot, a hivatalos számokhoz hozzáadva 666-ot.