Friss inflációs és növekedési előrejelzés a jegybanktól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csökkentette az idei inflációs előrejelzését 0,5 százalékponttal, miközben a gazdasági növekedési kilátások változatlanok maradtak, és az inflációs cél várhatóan jövőre érhető el.

A jegybank szerint az inflációs cél elérése jövőre várható, miközben a gazdaság további élénkülésének lehetünk tanúi. A friss inflációs jelentés csütörtökön kerül nyilvánosságra, de a kamatdöntés napján, kedden már közzétették a jelentés főbb pontjait, amelyek mélyebb elemzést tartalmaznak a növekedési és inflációs folyamatokról.

Az MNB márciusban már mérsékelte az idei GDP-növekedési prognózisát 0,5 százalékponttal, 2,0-3,0 százalékos sávra, és ezen a becslésen most nem eszközölt változtatást. A következő két évre vonatkozó előrejelzést is változatlanul hagyták, ami azt jelenti, hogy 2024-ben egyedi hatások miatt akár 4% feletti növekedés is lehetséges, míg 2026-ban a növekedési lendület várhatóan mérséklődik.

A 2024-es inflációs előrejelzést a jegybank szakértői márciusban már csökkentették, és a kedvező adatok hatására további mérséklést hajtottak végre. Az új, 3,0-4,5%-os prognózis azt mutatja, hogy a piaci előrejelzések jelenleg inkább a sáv felső részén helyezkednek el, ami arra utal, hogy a jegybank mostanra optimistábbá vált az infláció alakulását illetően.