A Facebook fontos döntést hozott, fellélegezhetnek az európai felhasználók

A mesterséges intelligencia fejlesztése terén zajló versenyben a Meta, Mark Zuckerberg vezette vállalata bejelentette, hogy felfüggeszti a felhasználói adatainak feldolgozását az Európai Unióban.

A Microsoft, az OpenAI és a Google mellett a Meta is jelentős szereplője a mesterséges intelligencia fejlesztésének. Nemrégiben a cég bejelentette, hogy a Facebookon és az Instagramon is megjelennek majd az MI-funkciók, amelyekhez a felhasználók bejegyzéseire és fotóira lenne szükség képzési adatként. A Meta egy egyszerű hozzájárulási ívet kínált fel a felhasználóknak, amelyet hosszú kérdőív kitöltése után lehetett elutasítani, ha valaki nem szerette volna, hogy adatait felhasználják. A vállalat szerint az adatokra azért volt szükség, hogy a szolgáltatásaik jobban tükrözzék az európai közösségek kultúráit és nyelveit.

A felhasználók és az EU-s adatvédelmi hatóságok is felháborodtak a Meta megközelítésén és adataik felhasználásának módján. A cég reménykedett abban, hogy az adatok feldolgozásához "a jogos érdekek" jogalapjára hivatkozva támogató döntést kap, amely szükséges lett volna a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez. Az Ars Technica szerint azonban ez nem így történt.

A Meta EU-s szabályozó hatósága, az Ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) nyilatkozatot adott ki, amely megerősítette, hogy a Meta a GDPR-nak való megfelelés érdekében felfüggeszti a felhasználói adatok feldolgozását. A vállalat megerősítette a döntést, de kevés információ áll rendelkezésre a részletekről.

A Meta továbbá bejelentette, hogy felfüggeszti azon terveit is, amelyek szerint nagy nyelvi modelljét a Facebookon és az Instagramon megosztott nyilvános tartalmak felhasználásával képezte volna ki az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén. A képzés eredetileg június 26-án kezdődött volna. A Meta Platforms pénteken bejelentette, hogy a Meta AI modelljeit egyelőre nem indítja el Európában, miután az ír adatvédelmi szabályozó hatóság azt mondta, hogy halassza el a Facebook és Instagram felhasználók adatainak hasznosítására vonatkozó tervét.

A Meta lépésére azután került sor, hogy a NOYB nevű érdekvédelmi csoport panaszt tett és felszólította az osztrák, belga, francia, német, görög, olasz, ír, holland, norvég, lengyel és spanyol adatvédelmi hatóságokat, hogy lépjenek fel a céggel szemben.

Csalódottak vagyunk a vezető szabályozó hatóságunk, az ír adatvédelmi bizottság (DPC) kérése miatt az európai adatvédelmi hatóságok nevében. Különösen azért, mert beépítettük a szabályozói visszajelzéseket, és az európai adatvédelmi hatóságokat márciusban már tájékoztattuk” – írta bejegyzésében a vállalat, hozzátéve, hogy szerintük az ír kérés visszalépést jelent az európai innováció és verseny szempontjából a mesterséges intelligencia fejlesztése terén.

Egyszerűen fogalmazva, a helyi információk bevonása nélkül csak másodosztályú élményt tudnánk nyújtani az embereknek. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nem tudjuk elindítani a Meta AI-t Európában – tették hozzá.