Következő közoktatási válság az egri Neumann János Gimnázium körül

Az északkelet-magyarországi régió egyik meghatározó oktatási intézménye, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium súlyos helyzettel néz szembe, miután az állami támogatások drasztikusan csökkentek, ezzel több mint ezer diák jövőjét sodorva bizonytalanságba.

Az iskola, mely 1987 óta működik, hosszú ideig jól teljesített az alapítványi fenntartás és a szülői hozzájárulások révén. Azonban a 2011-es köznevelési törvény módosítása óta az állami támogatások jelentős része elmaradt, csupán a pedagógusbérekhez járult hozzá a kormány. Az évek során az iskola mégis kapott kiegészítő állami támogatást, figyelembe véve a kiemelkedő oktatási színvonalat és a hátrányos helyzetű tanulók támogatását. A támogatások összege azonban folyamatosan csökkent, 2023-ra már csak 81 millió forintra apadtak.

A helyzet tovább romlott, amikor 2023 végén az állam teljesen megszüntette a gimnázium támogatását. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt javasolta, hogy az iskola keressen állami vagy egyházi fenntartót, de az iskola közössége ellenállt az egyházi fenntartás gondolatának, attól tartva, hogy ez véget vetne az iskola sikeres nyelvi programjának. Jelenleg a szülők, a helyi vállalkozók és az öregdiákok által összegyűjtött adományok biztosítják az iskola rövid távú működését.

Az iskola fenntartásához évente körülbelül 130-150 millió forint plusz forrásra lenne szükség. A közösség reménykedik, hogy az újonnan megválasztott városvezetés segítséget nyújt majd, de a jövő bizonytalan. Az államtitkárság válaszában kijelentette, hogy az iskola megkap minden törvény által biztosított támogatást, és amennyiben a fenntartó nem tudja biztosítani a működést, állami fenntartásba vételt is kérhet, így az intézmény fennmaradása nem forog veszélyben.