Újraszámlálás Pécsett és Budapesten

Pécsett és Budapesten is újraszámlálásra kerülhet sor a választásokat követően. Pécsen a kormánypártok szerint szabálytalanságok történtek, míg Budapesten a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása után is Karácsony Gergely maradt az élen.

Pécsett a 8-as és a 9-es választókerületben állítólagos szabálytalanságok miatt lehet szükség újraszámlálásra. A Baranya vármegyei hírportál szerint a 9-es körzetben Auth István, a DK-s jelölt, jelentős szavazatszámmal maradt el a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselőjétől, Barkóczi Csabától. Auth István nem csupán újraszámlálást, hanem új választást szeretne, mivel azzal sem nyerhetne.

A 8-as körzetben a DK-s alpolgármester, Zag Gábor újraszámlálást kért, miután szoros eredmény született a helyi szívgyógyász professzor, dr. Cziráki Attila ellen. A Helyi Választási Bizottság pénteki döntése szerint azonban nem történt olyan esemény, ami érdemben befolyásolta volna a voksolást.

A 15. választókerületben a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltje, Vörösné Deák Andrea jogorvoslatot kért, mert egy szavazókörben több szavazólapot találtak az urnában, mint ahány érvényes szavazat volt. A jogorvoslattal a szavazókörben szeretnék megismételni a választást.

A baloldal Pécsett elveszítette a többségét, és a helyzet annyira feszült, hogy felmerült, Péterffy Attila polgármester még a mandátumát sem venné fel, ha nem sikerül a hatalom megszerzése. Hoppál Péter szerint a városban törvénytelen Péterffy-plakátok jelentek meg, amelyeket a Helyi Választási Bizottság részben törvénytelennek ismert el. A Blikk információi szerint az ellenzék ugyan nyert Pécsen, de elveszítette a többségét, és jelen állás szerint többen voksoltak a jobboldalra, valamint a jelenlegi önkormányzattal kritikus baloldali és centrális erőkre, mint a Péterffy Attila vezette ellenzéki koalícióra.

Budapesten a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén döntött a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálásáról. A Nemzeti Választási Iroda péntek délelőtt kezdte meg az újraszámlálást, amelynek eredményeként Karácsony Gergely maradt az élen, 41 szavazattal megelőzve Vitézy Dávidot.