Ingyenes biztosítási szolgáltátsok és a hőhullám hatása a munkahelyekre

A Bank360.hu által közzétett információk szerint a magyarok több mint 800 ezer ingyenes vészelhárítási szolgáltatást tartalmazó biztosítást kötöttek az első negyedévben, ami jelentős növekedést mutat a vagyonbiztosítások terén.

A márciusi lakásbiztosítási kampány során bárki felmondhatta meglévő biztosítását és választhatott egy újat másik biztosítónál. Az akció lezárultával a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is jelentős piacbővülést regisztrált. Az előzetes adatok szerint közel félmillió lakásbiztosítás vett részt a kampányban, a bruttó új értékesítés 285 474 szerződést tett ki, miközben 188 030 szerződést töröltek. Ez azt jelenti, hogy a kampány végére 97 444-gyel több szerződés volt érvényben, mint a kezdetén. Emellett 175 857 szerződést módosítottak a régi biztosítójuknál az ügyfelek.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján az egyéni lakásbiztosítások száma 25 790 darabbal nőtt az első negyedévben, ezzel 2 644 721 darabra emelkedett. A jelzáloghitel mellé kötött lakásbiztosítások száma 12,8 ezerrel 651,4 ezerre ugrott, a társasházi biztosítások száma pedig 88-cal nőtt, így március végén 49 820 ilyen szerződés volt érvényben. Összességében 38 680-nal több szerződés született az első negyedévben, ami mintegy 60 ezerrel kevesebb, mint az előzetes adatokban szerepelt. A kampány végső mérlegét az MNB következő adatközléséből lehet majd megállapítani.

A statisztikákat azonban alaposan megkavarta az Alfa Biztosító (korábban Aegon) által nyújtott ajándék szolgáltatás, amely több mint 800 ezer új szerződést eredményezett. Az év végén még csak 6544 egyéb lakossági biztosítás szerepelt az MNB nyilvántartásában, március végén pedig már 811 329. A Bank360.hu utánajárt, hogy mi áll a hirtelen ugrás mögött, és kiderült, hogy a piacvezető Alfa Biztosító hűséges ügyfeleinek ajánlott fel egy díjmentes vészelhárítási szolgáltatást. Ennek keretében a biztosító segít szakembert találni és a javítás költségét is megtéríti egy adott összeghatárig, ha a lakásban hirtelen meghibásodik valami. Ez a szolgáltatás nem jelentkezik a díjbevételekben, mivel az ügyfeleknek nem kell érte fizetniük.

A közelgő hőhullám kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya több oldalas tájékoztatót tett közzé a munkavédelmi szabályokról, amelyek a melegben történő munkavégzés során betartandók. A hirtelen jött nagy meleg mindenkit megvisel, különösen a fizikai munkát végzőket. A munkahelyi meleg klímakörnyezetben végzett munka a szellemi éberség csökkenésével és a fizikai teljesítőképesség alacsonyabb szintjével járhat együtt. A munkavédelmi előírások szerint a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a 24 Celsius-fokot meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot. A meleg munkahelyeken megfelelő hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani, és óránként pihenőidőt kell alkalmazni. A munkáltatóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a munkavédelmi ellenőrzésekre, különösen a nyári melegben, amikor a dolgozók fokozottabb megterhelésnek lehetnek kitéve.