Választási csalás miatt megismétlik a nemesdédi polgármester-választást

A Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság döntése értelmében megsemmisítették a Nemesdéden tartott polgármester-választás eredményét, és az ismételt szavazást július 7-re tűzték ki.

A választási csalás gyanúja miatt hozott döntés következtében a körülbelül 800 lakosú Nemesdéden újra kell megrendezni a polgármester-választást. A Nemesdédi Helyi Választási Bizottság korábbi határozatát, a 34/2024. (VI.09.) számút, a Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság megváltoztatta, így az eredeti választási eredményt érvénytelenítették.

A vádak szerint Kovács Gyula polgármesterjelölt társa élelmiszer-ajándékcsomagokat osztott ki a szavazatokért cserébe. A választóknak le kellett fotózniuk a szavazatukat az ajándékokért, amit videók, hangfelvételek és szemtanúk is alátámasztanak. Kovács a szavazatok 50,8 százalékát, azaz 222 szavazatot kapott, míg Kuti József 146 szavazattal, 33,41 százalékkal, Halászi Attila pedig 69 szavazattal, 15,75 százalékkal zárta a választást.

A fellebbezés során felmerült az is, hogy Kovács Gyula a szavazóhelytől mindössze 108 méterre lévő vegyesboltja előtt folytatott kampánytevékenységet, ami szabályellenes, hiszen a szavazóhelytől számított 150 méteren belül nem folyhat kampány.

A város korábbi polgármestere, Tompa Boldizsár Endre, aki a mostani választáson már nem indult, így nem érintett a választási eredmény megsemmisítésében és az újra megrendezésre kerülő választásban.