Márki-Zay Péter tanácsa Magyar Péternek

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Telex élő műsorában több témát is érintett, többek között a júniusi önkormányzati választásokat, a magánélet védelmét, és tanácsot is adott Magyar Péternek.

A műsorban Márki-Zay többek között a "Csád" kiejtéséről beszélt, amely mémmé vált, és elmondta, hogy a köztévés vitán nem tudott reagálni mások mondanivalójára, így Deutsch Tamáséra sem. Vitézy Dávid magánéletével kapcsolatban elnézést kért, mivel állítása szerint nyilvánosságra hozott egy olyan információt, amit az LMP főpolgármester-jelöltje nem vállalt fel. Márki-Zay hangsúlyozta, hogy ezt nem sértésnek szánta, és felháborítónak tartja, ha ebből hátrány származna.

A saját családját érintő támadásokról is beszélt, kifejtve, hogy a Fidesz azzal támadja Hódmezővásárhelyen, hogy állítólag az egyik gyereke meleg, de ő ugyanúgy szeretné a gyermekét, függetlenül attól, hogy ez igaz-e.

A hódmezővásárhelyi választási eredményekről elmondta, hogy a siker a helyi önkormányzati sajtónak, a személyes összetevőnek és a tényleges teljesítménynek köszönhető, és hozzátette, hogy Orbán Viktorral való kézfogás hiánya sem segített.

Lázár Jánossal kapcsolatban elárulta, hogy gratuláló SMS-t kapott tőle, és hajlandó lenne vele találkozni a város érdekében. Márki-Zay szerint Orbán Viktor egy miniszternek azt mondta Lázárról, hogy „bármit meg tud csinálni, semmit sem tud működtetni”.

Ungár Péterrel és Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban is megosztott néhány személyes észrevételt. Ungár Pétert példaként említette a kulturált viszonyra, míg Gyurcsányt azzal vádolta, hogy nem fogja felismerni, milyen terhet jelent az ellenzék számára.

Az előválasztás kapcsán elismerte, hogy mikromenedzselte a kampányt, és bár sok tanácsot megfogadott, volt, amit nem, amiért elnézést kért egy Ukrajna-szakértőtől.

A Mindenki Magyarországa Néppárt népszerűségéről úgy vélekedett, hogy a pártot azoknak az embereknek kell, akik rájuk szavaztak, és nem zárta ki, hogy 2026-ban nem indulnak majd a választáson.

Az utóbbi két év változásairól szólva úgy látja, hogy az emberek megtapasztalták Orbán ígéreteinek megszegését, az inflációt, a háborút és a posták bezárását, és szerinte 2022-ben még nem létezett az elégedetlen tömeg.

A 2026-os választásokkal kapcsolatban úgy véli, egyetlen ellenzéki pártnak kellene indulnia, amely jelenleg a Tisza Párt lenne. Magyar Péternek pedig azt tanácsolja, hogy egy politikust sokat fognak rugdosni, ezt nagy türelemmel kell elviselnie.