Abnormális az idei dinnyeszezon

A megszokottnál melegebb tavaszi időjárás miatt idén két héttel korábban kezdődött a dinnyeszezon Magyarországon, és a március óta kapható importdinnyék mellett már június elejétől kapható a magyar dinnye a boltokban.

A Syngenta hétfői közleménye szerint a tavalyi évhez képest két héttel előrébb tolódott a dinnyeszezon, amit az áprilisi hideghullám sem akasztott meg. A korai alagutas termesztésnek köszönhetően június második felétől tovább bővül a hazai dinnye kínálata, és amennyiben az időjárás is kedvező, szeptember közepéig-végéig élvezhetjük a magyar dinnyéket.

A görögdinnye termőterülete 2024-ben várhatóan 3300 hektárra nő, ami közel 20 százalékos területnövekedést jelent az előző évhez képest, és ezen a területen 140-160 ezer tonna dinnye teremhet. A sárgadinnye termőterülete viszont viszonylag stabil marad, 300 hektár körül, ahol 10-12 ezer tonna termésmennyiség várható.

Magyarországon az éves dinnyefogyasztás átlagosan 10 kg/fő, a belföldi fogyasztás nagyságrendileg 100-110 ezer tonna, míg az exportra szánt mennyiség 40-50 ezer tonna körül alakul, amelynek jelentős része a lengyel, német, cseh és szlovák piacokra kerül.