Gyurcsány Ferenc pozíciója ingatag a DK élén

A Demokratikus Koalíció vezetője, Gyurcsány Ferenc nehéz helyzetben van, miután pártja gyenge eredményeket ért el az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon. Egyes párttagok és korábbi politikai szövetségesek is nyíltan bírálják vezetési stílusát és a párt jövőbeli irányát.

Az MSZP volt elnöke, Lendvai Ildikó publicisztikájában új vezetőket és egy új baloldalt sürgetett, miközben bírálta Gyurcsányt és feleségét, Dobrev Klárát. Lamperth Mónika, az MSZP egykori belügyminisztere az ATV-ben fejezte ki csalódottságát a választási eredmények miatt, és változást sürgetett a baloldali pártok vezetésében.

Medgyessy Péter volt miniszzerelnök a Partizánban értékelte az ellenzék helyzetét, és Gyurcsányt terhének nevezte a baloldalnak. Úgy vélekedett, hogy Gyurcsány és felesége, Dobrev Klára személye taszítóvá vált a választók körében.

A Blikk megkereste a DK vezető képviselőit, de nyilatkozni egyikük sem kívánt a párt belső helyzetéről. Dobrev Klára bejelentette, hogy megszüntetik az "Árnyékkormányt", de további részleteket nem közöltek a jövőbeli tervekről.

Leel-Őssy Gábor, a DK egyik alapító tagja és korábbi polgármesterjelöltje, nyílt levélben fordult Gyurcsányhoz, amelyben köszönetet mondott a múltbeli erőfeszítésekért, de változást sürgetett a párt irányításában.

Kiszelly Zoltán politológus szerint Gyurcsány nélkül nincs Demokratikus Koalíció, de a választási eredmények miatt sokan elveszíthetik pozíciójukat a pártban. A Századvég politikai elemzési igazgatója szerint a DK szavazóinak egy része átpártolt a Tiszához, és Magyar Péter alelnökben nagyobb erőt látnak.

A Demokratikus Koalíció eredetileg az MSZP-n belüli platformként jött létre 2010-ben, majd 2011-ben önálló párttá alakult. Gyurcsány Ferenc vezetésével a párt 2018-ban önállóan indult az országgyűlési választáson, és 2019-ben négy mandátumot szerzett az európai parlamenti választáson, de a legutóbbi választáson csupán 8,08%-ot értek el.