Több mint ezer karton cigarettát találtak a röszkei határnál

Tizenkétezer doboz márkás, török zárjegyes cigarettát próbáltak Magyarországra csempészni a röszkei határátkelőnél, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai röntgen segítségével szúrtak ki.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy török rendszámú kamionban találtak rá a nagy mennyiségű cigarettára, amelyet cementeszsákok közé rejtettek. A röszkei autópálya-határátkelőhelyen történt leleplezés során a röntgenes átvilágítás során feltűntek a cementeszsákoktól eltérő formák, amelyek a kartondobozokat rejtették.

A kamion okmánykezelése után a pénzügyőrök a röntgen vizsgálat során fedezték fel az eltéréseket, és a zsákok mellett elrejtett mintegy 1200 karton, összesen 12 ezer doboz cigarettát találtak. A gépjármű vezetőjével szemben vámigazgatási bírságot szabtak ki, és költségvetési csalás bűntette miatt feljelentést tettek.

A dohánytermékekkel kapcsolatos szabályozások is változnak Magyarországon. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás értelmében a nikotinpárnák piacát új szabályok fogják szabályozni. Egy dobozban csak 20 szál cigarettát lehet majd árusítani, és a hevített dohánytermékek csomagolására is módosításokat vezetnek be.

Az Európai Unió tagállamai közötti egyeztetés során a dohányipari szereplők megismerhették a tervezet részleteit, és az év eleje óta számíthattak a módosítás megjelenésére. Az uniós előírásoknak megfelelően a kormánynak tájékoztatnia kellett a többi tagországot a tervezett változtatásokról, amelyeket véleményezni is lehetett.

Az új szabályok június 25-én lépnek életbe, de a jelenleg is forgalmazott, módosítás hatálya alá tartozó termékek még egy évig elérhetőek lesznek a trafikokban. A rendelet szerint a magasabb nikotintartalmú és 20-nál több terméket tartalmazó nikotinpárnákat szeptember végéig lehet beszállítani a nemzeti dohányboltokba.