Országos ellenőrzés a bódult sofőrök kiszűrésére

Mától egy hétig fokozott ellenőrzést tart a Magyar Rendőrség az utakon, céljuk az alkohol vagy drog hatása alatt álló, ittas vagy bódult sofőrök kiszűrése.

A rendőrség június 17. és 23. közötti időszakban az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési tervének megfelelően országos akciót hajt végre. Az akció során kiemelten azokra a sofőrökre koncentrálnak, akik alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezetnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon közölte, hogy az ellenőrzések a vasárnapig tartanak. A hatóságok célja, hogy csökkentsék a közúti balesetek számát azáltal, hogy kiszűrik a bódult állapotban vezető személyeket.

Az ellenőrzések időszakában a rendőrség a ROADPOL éves ellenőrzési tervének alapján jár el, amely az európai szintű közlekedésbiztonsági intézkedések részét képezi.

A közlekedési szabályok betartásának fontosságát hangsúlyozva, az Index beszámolója szerint több munkacsoport dolgozik a KRESZ módosításán. A cél, hogy 2025. március 31-ig olyan javaslatokat dolgozzanak ki, amelyeket a kormány előterjeszthet az Országgyűlés elé. A módosítások részleteiről egyelőre nem áll rendelkezésre információ.