A magyar dinnye hamarabb érkezik és bővebb lesz a kínálat

A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően idén korábban kerülnek a boltok polcaira a magyar dinnyék, és a termőterület növekedése miatt a mennyiség is nőni fog: a várakozások szerint 140-160 ezer tonna görögdinnye és 10-12 ezer tonna sárgadinnye teremhet a nyári szezonban.

A magyar dinnye, legyen az görögdinnye vagy sárgadinnye, hamarosan elérhető lesz a fogyasztók számára. Míg a külföldi dinnyék már márciustól kaphatók voltak, sokan a hazai termelők ízletes és kiváló minőségű dinnyéit részesítik előnyben. Magyarországon az éves dinnyefogyasztás átlagosan 10 kg/fő, és a belföldi fogyasztás mellett jelentős mennyiség, körülbelül 40-50 ezer tonna kerülhet exportra, elsősorban a lengyel, német, cseh és szlovák piacokra. Az export kiemelten fontos, mivel így a belföldi piacot is teljes mértékben ki tudjuk szolgálni minőségi hazai áruval. A termelők szerint a növekvő exportkapcsolatoknak köszönhetően lesz hova értékesíteni a magyar dinnye jelentős részét.

A magyar dinnye érkezése

A tavaszi meleg időjárás felgyorsította a dinnye fejlődését, és bár április közepén volt egy hideghullám, ez nem okozott nagy gondot a dinnyeterületeken. A dinnyék érése így két héttel korábbra tolódott. A legkorábbi fóliasátras ültetésekből már június elején kisebb mennyiségben, majd június második felében nagyobb mennyiségben lesznek elérhetők a hazai dinnyék. Először a déli országrészből, Békésből és Baranyából, majd később Tolna és Fejér vármegyékből, valamint a hevesi és szabolcsi térségekből kerül a dinnye a fogyasztókhoz. Ha az időjárás kedvező marad, szeptember végéig élvezhetjük a hazai dinnyék ízét.

Változások a boltokban

Az áruházláncok a megváltozott vásárlási szokások miatt egyre inkább a kisebb, 7-10 kg alatti görögdinnyéket részesítik előnyben. Emellett növekszik a magszegény görögdinnye iránti kereslet is. A nagyobb, 10 kg feletti magvas görögdinnyék továbbra is népszerűek a hagyományos értékesítési piacokon. A görögdinnye termőterülete idén 3300 hektárra nőtt, ami közel 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legnagyobb területnövekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében regisztrálták. A sárgadinnye termőterülete viszont stabil maradt, és itt is jelentős mennyiség, körülbelül 10-12 ezer tonna termés várható.

Magyarország helyzete a dinnyepiacon

Magyarország a dinnyetermesztés északi határán helyezkedik el, és bár a termőterület kicsi a déli országokéhoz képest, a termesztés színvonala és a minőség világszínvonalú. Európa legnagyobb dinnyetermelője Spanyolország, ahol évi 1,2-1,3 millió tonna dinnyét takarítanak be. A környező országok hasonló kihívásokkal küzdenek, mint Magyarország, de Romániában, Bulgáriában és Szerbiában is jelentős fejlődés következett be, ami versenytársakká teheti őket. A magyar dinnyetermelők számára a termelési költségek emelkedése jelent kihívást, valamint a munkaerőhiány és a bérköltségek növekedése is problémát jelent. A sárgadinnye piacán a Kantalup és Gália típusok a legnépszerűbbek, és Bács-Kiskun vármegyében a legnagyobb a termelés.

Újdonságok a dinnyekínálatban

A Syngenta választékából a Mirsini F1, vagyis a Rubin fajta a legismertebb, amely kiemelkedik minőségével és beltartalmi értékeivel. A Mirto F1 a legújabb népszerű fajta, amely rövid tenyészidővel és kiváló minőséggel rendelkezik. A magnélküli dinnyék közül a Bahama F1 és a Morena F1 fajták kimagaslóak, amelyek tökéletes árut biztosítanak az áruházak és az exportpiacok számára.

Tovább tart az idei gyümölcsszezon

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja idén. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy idén 16–18 ezer tonna lehet a belföldi termelés, melyet ötezer hektáron teremtek a barackok.

Az eperszezon is bőséges gyümölcstermést idézett elő Magyarországon, a kedvező időjárásnak köszönhetően egyszerre kapható fóliás és szabadföldi eper, így kedvezőbb áron lehet hozzájutni a gyümölcshöz.