A Fidesz és a Tisza párt közötti küzdelem új fejezete

A közeljövő politikai és gazdasági változásai jelentős hatással lehetnek a Fidesz és a Tisza párt közötti küzdelemre, ahol a kormánypárt komoly előnyre tehet szert.

Az elmúlt két év gazdasági nehézségei a Fidesz támogatottságát gyengítették, míg a Magyar Péter vezette Tisza párt eredményeit javíthatták. A következő két évben, amennyiben nem következik be váratlan gazdasági válság, a hatások várhatóan a kormánypárt javára fordulnak.

A költségvetési és gazdasági helyzet a kormánypárt mozgásterét is meghatározza, és ez magyarázatot adhat a várt eredményeknél gyengébb teljesítményre. A reálbérek változása és a kormánypárt választási eredményei közötti erős korreláció is ezt támasztja alá.

Török Gábor politikai elemző szerint a kormány helyzetét nehezíti, hogy a választások után szigorúbb költségvetési politikára lehet számítani. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a költségvetési hiány idén a tervezettnél magasabb lehet, ami további kiigazításokat tesz szükségessé.

Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának igazgatója szerint a kormány a választások után kevésbé fájdalmas kiigazításokat hajthat végre, mint például beruházások elhalasztását. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója pedig adóemelés lehetőségét is felvetette a költségvetési helyzet korrigálására.

A kormány konvergenciaprogramja a költségvetési hiány fokozatos csökkentését ígéri, de az Európai Bizottság kétségbe vonja ennek megvalósulását, és jövőre 4,5 százalékos hiányt jelez előre.

Növekedési kilátások

Az Európai Bizottság, az IMF és a bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet előrejelzései szerint Magyarország gazdasági növekedése idén és jövőre is a regionális átlag felett várható. Idén a régióban átlagosan 2 százalékos, Magyarországon pedig 2,2 százalékos növekedést prognosztizálnak, ami közepesnek számít a régióban.

Jövőre a régió harmadik legerősebb növekedését várják Magyarországon, 3,1 százalékkal, ami még a hazai előrejelzéseknél is visszafogottabb. A jegybank szerint a növekedés 3,5 és 4,5 százalék közötti lehet.

A 2026-os választások előtt tehát várhatóan lesz két év, amikor a növekedés legalább 2-3 százalékos lesz, ami erősítheti az államháztartás bevételi oldalát és lehetővé teszi a kormány számára, hogy lazábban kezelje a költségvetési kiadásokat a választások előtt.

Fogyasztói bizalom

A költségvetési mozgástér mellett a fogyasztói bizalom helyreállása is meghatározó lesz a 2026-os választások felé közeledve. A gyors javulás a Fidesznek, a lassabb pedig a Tiszának kedvezne. A fogyasztói hangulat javulására utaló jelek már megfigyelhetők, például a kiskereskedelmi forgalom és a belföldi turizmus növekedése alapján, de az áprilisi kiskereskedelmi adatok már enyhe visszaesést mutattak.

A hosszú távú kilátások szerint a reálbérek növekedése a kormánypárt támogatottságát erősítheti. Tavaly a reálbérek 2,9 százalékkal csökkentek, de az előrejelzések szerint idén akár hat százalékot is elérhet a növekedés, és 2025-ben is jelentős emelkedés várható.