Izgalmas választási időszakot éltünk meg a Telex szerint

A 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választások kampánya váratlan fordulatokat hozott mind a Fidesz, mind az ellenzék számára. Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit lemondása, valamint Magyar Péter megjelenése jelentős változásokat idézett elő a politikai életben.

A választási kampány során a Telex újságírói számos meglepő eseményt észleltek, mint például a kegyelmi-ügy kirobbanása, Magyar Péter színrelépése és Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti visszalépése. A szerkesztőségben a választás napja a főszerkesztő, Német Tamás szerint, mint a filmekben: kiabálások és folyamatos frissítések jellemezték a hangulatot.

A Telex újságírói a választási kampány legmeglepőbb mozzanatait emelték ki, és Király András, a belpolitikai szerkesztő szerint a kegyelmi botrány óta folyamatosan kampány volt az országban. Fábián Tamás, élő választási adás műsorvezetője kiemelte, hogy Magyar Péter jelensége felkavarta az állóvizet, és a társadalom fogékonyabbá vált a közéleti eseményekre.

A Fidesz számára a választási kampány nem várt kihívásokat hozott, és a korábbi kommunikációs stratégiájukat is módosítaniuk kellett. Orbán Viktor miniszterelnök nyíltan beszélt a mozgósítás fontosságáról, ami a kampány utolsó napjaiban vált hangsúlyossá.

A Telex újságírói arról is beszámoltak, hogy a kormánypárti politikusokkal való interjúk hiánya nem a saját döntésük volt, hanem azért, mert vagy nem kaptak választ a megkereséseikre, vagy a már lebeszélt interjúkat visszamondták. Emellett a Telex olvasóinak segítségével sikerült megtalálniuk, hol kampányolnak a fideszes politikusok, és így többek között Szijjártó Péterrel is készülhetett videó, bár a külügyminisztert a TEK és a rendőrség segítségével próbálták megóvni a kérdésektől.

A választási időszakban a Telex több élő műsorral jelentkezett, és a választás napján tíz órás maratoni élő adást is közvetítettek, amit Fábián Tamás vezetett. A szerkesztőségben is nagy volt a nyüzsgés, Presinszky Judit külön ülésrendet készített, és nagyjából 50-en követték a legfrissebb eredményeket.

A választás után nem várható hátradőlés, hiszen a hazai közéletben izgalmas időszak következik, többek között a Tisza Párt jövőbeni építkezése és a fővárosi közgyűlés összetétele miatt várható harcok miatt. Fábián Tamás szerint a Tisza Párt támogatottsága miatt az utcai politizálás is erősödni fog. A Fővárosi Közgyűlésben a Karácsony Gergely főpolgármestert támogató DK-MSZP-P frakciónak csak 7 képviselője lesz, a kutyapártnak 3, míg a Fidesznek és a Tiszának 10-10, és a Mi Hazánknak is 3 képviselője lesz, ami előrehozott választás lehetőségét vetíti előre. Karácsony Gergely főpolgármester szerint azonban ügyek mentén együtt tud majd működni a Tisza párttal, a Fidesszel azonban ezt nem tartja valószínűnek.

Az újságírók munkáját változatos módon akadályozzák, de Fábián Tamás szerint ezt a munkát távolságtartással és jókedvvel kell végezni. A Telex támogatóknak szóló élő beszélgetéssorozata, a Közbeszéd célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen fontos közéleti témákról. Az új közgyűlés októberben áll majd munkába, és a politikai erőviszonyok alapján izgalmas időszak várható a fővárosban.