Új KRESZ szabályok az agresszív sofőrök ellen

A KRESZ szabályainak frissítése során különös figyelmet kapnak az agresszív sofőrök, a változások célja a közlekedési viták csökkentése és a védtelen közlekedők védelme. Az új szabályok 2026-ban léphetnek életbe.

Az új KRESZ tervezetének egyik kidolgozója, Pető Attila oktató az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy a szabályok frissítése elengedhetetlen volt, mivel azok több évtizede nem változtak. Az új szabályok nem érintik az alapvető közlekedési előírásokat, mint például a közlekedési táblák ismeretét, azonban a vezetés közbeni viselkedésre vonatkozóan változások várhatóak.

Pető Attila hangsúlyozta, hogy az új szabályok célja, hogy senki ne élhessen vissza az erőfölényével a közlekedés során. Kiemelte, hogy a gyalogosok, rolleresek és kerékpárosok védelme kiemelt figyelmet kap, ami hosszú távon a balesetek számának csökkenését eredményezheti.

A baleseteknél részletesebben vizsgálják majd az összes résztvevő felelősségét, és a jövőben előfordulhat, hogy a látszólag vétlen fél is részben felelőssé tehető lesz, ha nem figyelt kellőképpen vagy nem értékelte megfelelően a helyzetet. Ez a megközelítés a bizalom kérdését is érinti a közlekedésben.

Jelenleg öt munkacsoport egyeztet a KRESZ szabályainak módosításáról, de mivel ez egy hosszadalmas folyamat, a változások legkorábban 2026 elején léphetnek életbe.