A szakszervezetek ellenzik a katonák tanárrá képzését

A pedagógus szakszervezetek felháborodásukat fejezték ki, miután a parlament elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az 55 év feletti katonákat tanárrá képezzék át. A szakszervezetek szerint ez a lépés a hivatás lenézését jelenti.

Az ATV riportjában elhangzott, hogy a pedagógus szakszervezetek elképesztőnek találják a salátatörvény módosítását, amely kimondja, hogy a korosabb katonai tiszteket és altiszteket átvezényelhetik a tankerületekhez, és a fenntartóknak kell gondoskodniuk az átképzésükről. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint ez azt mutatja, hogy a minisztérium gyermekmegőrzőnek tekinti az iskolákat.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette, hogy utoljára a chilei junta idején vezényeltek katonákat oktatási intézménybe, ami szerinte szégyen a magyar társadalomra nézve.

A honvédelmi oktatás már tavaly szeptemberben megkezdődött a középiskolákban, ahol a 9. és 11. évfolyamos diákok katonai alapismereteket tanulnak, és lőni is tanultak. Jelenleg már száz felett van azon intézmények száma, ahol ez a típusú oktatás folyik.