Penészleki polgármesteri választás: megismétlendő a szavazás

A penészleki polgármesteri választás eredményét a területi választási bizottság érvénytelenítette, így új választást kell tartani.

A 24.hu értesülései szerint a bizottság a független jelölt, Bíró Péter fellebbezésére reagálva döntött a választás megismétléséről. Bíró Péter Facebookon megosztott állítása szerint több okból is fellebbezett: a mozgóurna nem jutott el minden választópolgárhoz, és 19 órára nem tért vissza a szavazóhelyiségbe, valamint az idősek otthonában a lakók kezében fideszes szórólapok voltak. A Nyírség délkeleti részén található, körülbelül ezer lakosú Penészlek településén június 9-én zajlott a választás, ahol a jelenlegi polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje, Klenik Sándorné 312, míg Bíró Péter 300 szavazatot kapott.

A választás érvénytelenítését követően mindkét jelölt nyilatkozatot tett közzé Facebookon keresztül. Klenik Sándorné egy Facebook-videóban kijelentette, hogy az ismételt választás nem vette el a kedvét, ugyanakkor megvádolta az ellenfelét azzal, hogy akadályozták a szavazást, és a mozgóurna szállításában is részt vettek. Bíró Péter viszont azt állította, hogy az önkormányzat nem volt felkészülve a mozgóurna szállítására, ezért nyújtott segítséget, de a mozgóurna így is késve ért vissza a szavazóhelyiségbe. Továbbá Bíró kifogásolta, hogy az idősotthon lakói fideszes szórólapokkal a kezükben szavaztak, rámutatva arra a tényre, hogy az otthon a polgármester tulajdona és ő maga az ügyvezető is. Klenik a közösségi oldalán osztotta meg, hogy az ismételt választás ellenére magabiztos, és szerinte mindenki tisztában van azzal, hogy „kinek a kocsijával, kinek a terepjárójával szállították a mozgóurnát”.