A Fidesztől elforduló leggazdagabb települések

Az önkormányzati választások során Budapest XII. kerületét a Kétfarkú Kutya Párt szerezte meg, és a leggazdagabb magyarországi települések közül többen is az ellenzéki vezetőket választották. A GfK elemzése szerint ezek Magyarország leggazdagabb települései, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjei egyre kevesebb támogatást kapnak.

Az elmúlt években a leggazdagabb magyarországi települések közül egyre többen fordulnak el a Fidesz-KDNP-től. A GfK tavaly októberben publikált elemzése szerint a leggazdagabb települések között olyanok szerepelnek, mint Nádudvar, Üröm, Paks, Nagykovácsi, Budaörs, Diósd, Solymár, Szentendre, Tata és Nyergesújfalu.

Nádudvaron, amelyet az ország leggazdagabb településeként tartanak számon, a Fidesz-KDNP jelöltje, Maczik Erika nyert, így második ciklusát kezdheti meg. Ürömben Laboda Gábor független jelölt győzött, aki már 22 éve vezeti a várost. Paks városában, ahol a paksi bővítés miatt különösen érzékeny lehet a Fidesz számára a választás, a Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltje, Heringes Anita nyert.

Nagykovácsiban Kiszelné Mohos Katalin független jelöltként kezdheti meg harmadik ciklusát. Budaörsön Wittinghoff Tamás független jelölt, aki korábban SZDSZ-MSZP színekben vezette a települést, ismét győzött. Diósdon a polgármesteri címet Makádi Anna szerezte meg, míg Spéth Géza, aki korábban saját magának adományozott díszpolgári címet, a képviselő-testületben maradhat.

Solymárban 18 év után bukott a fideszes Szente Kálmán, helyét Zlinszky Péter veszi át. Szentendre városában a regnáló polgármester, Fülöp Zsolt megőrizte pozícióját a Fidesz jelöltjével szemben. Tatán a Fidesz jelöltje, Michl József nyert, bár Kvittung Dániel jelölt is szoros versenyt folytatott vele. Nyergesújfalun Mihelik Magdolna, aki korábban a Fidesz tagja volt, függetlenként nyert.