Markáns melegedés várható, akár 38 fok is lehet

A következő napokban jelentős melegedésre kell számítanunk, a meteorológusok szerint egyre nagyobb területen alakul ki hőség, sok napsütéssel és erős UV sugárzással.

Vasárnap estig főként napos időjárásra lehet számítani, azonban északon, északkeleten, valamint a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon gomolyfelhők képződhetnek, és ezeken a területeken záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A nyugati szél időnként megerősödhet, különösen a zivatarok környezetében. Délutáni hőmérsékletek 24 és 30 fok között, késő este pedig 17 és 23 fok között várhatók.

Hétfőre virradó éjjel a csapadékgócok megszűnnek, az ég kiderül, de hajnalban pára és ködfoltok is kialakulhatnak. A légmozgás gyenge lesz, az éjszakai hőmérsékletek 11 és 18 fok között alakulnak.

Hétfőn túlnyomóan derült vagy gyengén felhős időre van kilátás, de délután helyenként – nagyobb eséllyel a Dunántúlon – több gomolyfelhő képződhet, és ott zápor, zivatar is előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27-32 fok között alakul.

Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, egy-egy futó záporon kívül érdemi csapadék nem lesz. A délies szél jobbára mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 14-20, a maximum 28-34 fok között valószínű.

Szerdán száraz, napos időre van kilátás kevés fátyolfelhővel, és csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkülhet. Hajnalban a hőmérsékletek általában 16 és 22 fok között, a nappali csúcsértékek pedig 30 és 36 fok között alakulnak.

Csütörtökön alapvetően napos idő várható, amelyet időként megvastagodó fátyolfelhőzet zavarhat meg, de csapadék nem lesz. Néhol időnként megélénkülhet az északkeleti, keleti szél. Hajnalban 17-23, a délutáni órákban 30-37 fok valószínű.

Pénteken sok napsütésre lehet számítani gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Több helyütt megélénkül, néhol megerősödhet a déli, délkeleti szél. A minimum-hőmérséklet 17-24 fok között alakul, a csúcsérték 32-38 fok között valószínű.

Szombaton napos idő várható fátyol- és egyre intenzívebbé váló gomolyfelhő-képződéssel, szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik. A hajnali 18-24 fokról, délutánra 27-37 fok közé melegszik fel a levegő. Nyugatra már hozhat némi felfrissülést egy érkező hidegfront.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés valószínű, helyenként lehet zápor, zivatar. A minimum-hőmérséklet 18-24, a maximum-hőmérséklet 27-32 fok között várható.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.