Heves esőzések okoznak áradásokat Heves megyében

Heves megyében több helyen is áradásokat okoztak az utóbbi hetek heves esőzései, több patak kilépett a medréből, és Noszvajon az utcákat is elöntötte a víz.

A Bükkben több patak is megáradt, köztük a Szalajka- és az Eger-patak is, amelyeket a csapadék mennyisége jelentősen megduzzasztott. A Szalajka-völgyben a patak zúgva zúdul a völgybe, ami jelentős változás a korábbi aszályos időszakhoz képest, amikor alig volt víz a patakban. A Bükki Nemzeti Park a közösségi médián keresztül osztott meg képeket a megduzzadt Szalajka-patak vízhozamáról, megjegyezve, hogy június hagyományosan a legcsapadékosabb hónapunk. Két évvel ezelőtt ilyenkor azonban a súlyos aszály miatt épphogy csörgedezett víz a mederben a népszerű turistahelynél.

Az ország több részén is fennakadásokat okoztak az esőzések, a katasztrófavédelem munkatársait több száz alkalommal riasztották káresetekhez, és volt, ahol óvodát is be kellett zárni az extrém időjárás következtében.

Az Index információi szerint Heves megyében több helyen is áradásokat tapasztaltak, és Noszvajon az utcákat is elöntötte a víz. Eközben az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közölte, hogy az árhullámok levonulása zajlik, és a következő napokban nem várható jelentős csapadék, ami befolyásolná a vízgyűjtő területeken az apadást. A következő napokban már kedvezőbb körülmények várhatóak, ugyanis az OVF vasárnapi jelentése szerint nem várható az árhullámok levonulását jelentősen befolyásoló csapadék, így megszüntetik az árvízvédelmi intézkedéseket. Jelenleg a Duna miatt már csak Baján és Mohácson van I. fokú készültség, illetve a Rába árhulláma tart még Győrnél.