Árvízvédelmi intézkedések lezárása

Az árvízi védekezés befejeződik, miután a következő napokban nem várható jelentős csapadék a vízgyűjtőterületen.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnapi közleménye szerint az árhullámok levonulását jelentősen befolyásoló csapadék nem várható a következő napokban, így az árvízvédelmet összefogó Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) tevékenysége vasárnap 18 órakor lezárul. A Duna árhulláma már mindenhol tetőzött az országban, Baján és Mohácson kivéve, ahol még I. fokú készültség van érvényben, de ott is apad a folyó. A Rába árhulláma Győrnél tart, és a felsőbb szakaszokon inkább csak az apadás lassulására lehet számítani.

A gátak szokatlanul hosszú ideig tartó terhelése miatt, ahol szükséges, még figyelőszolgálatot látnak el az OVF munkatársai. Azonban a további munkálatokat az érintett vízügyi igazgatóságok saját hatáskörben végzik, mivel az árhullámok levonulnak és a kedvező időjárási előrejelzéseknek köszönhetően az OMIT munkáját befejezi.

Láng István vízügyi főigazgató, az OMIT vezetője szerint bár a Dunán és Rábán levonultak az árhullámok, szükséges felkészülni a jövőbeni szélsőséges időjárási és hidrológiai helyzetekre, valamint a tartós és elhúzódó áradásokra, amelyek próbára tehetik a védelmi képességet.

Az elmúlt két hét árvízvédelmi munkáját értékelve megemlítették, hogy a vízügyesek 2024. június 3. és 16. között minden nap 0-24 órás szolgálatot láttak el. A dunai árhullámnál csúcsidőben 317, a Rábánál pedig 528 vízügyes szakember dolgozott a gátakon, továbbá 34 vízügyes szakember az OMIT tagjaként a védekezés összehangolását koordinálta. Összesen 946,8 kilométer hosszan kellett árvízvédelmi fokozatot elrendelni, és a töltések magasításához mintegy 49 000 homokzsákot használtak fel.