Ukrán tüzérség kiiktatta egy orosz harckocsizó-századot, de elveszítették Heorhijivka települést

Az ukrán 68. dandár szerint a Donyecki területen, Pokrovszk térségében nyolc orosz harckocsit és nyolc gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg a harcok során. A Kyivindependent információi alapján a dandár június 14-én közzétett egy videót, amelyen állítólag egy egész orosz harckocsizó század likvidálása látható.

A videó eredetileg a Facebookon jelent meg, és a bejegyzés szerint a nyolc harckocsi mellett nyolc gyalogsági harcjárművet (IFV) is megsemmisítettek. Nazar Voloscsin, az ukrán szóvivő később megerősítette a dandár állításait egy Ukrinformnak adott interjúban, ahol azt mondta, hogy a védelmi erők nyolc orosz harckocsit semmisítettek meg és további kettőt üzemképtelenné tettek, ami összesen tíz darabot jelent, és ez egy harckocsizó századnak felel meg.

A dandár által közzétett felvételek alapján azonban csak annyi látható, hogy egy orosz támadóoszlopot vesznek tűz alá, és hogy vannak veszteségek. A videón azonban nem láthatók az állított veszteségszámok, és a felvétel zavaró jeleneteket is tartalmaz, ezért nem került megjelenítésre a portálon.

Julian Röpcke, német OSINT-elemző korábban arról számolt be, hogy az orosz erők jelentős lendületben vannak a térségben, de a térnyerésért magas árat fizetnek, mind emberéletekben, mind haditechnikai eszközökben. Ugyanez az elemző most arról számolt be, hogy az orosz erők elfoglalták a donyecki térségben található Heorhijivka települést, három hónapnyi ostromot követően. A Bild újságírója szerint az oroszok sikeresen meghódították Heorhijivka települést, amelyért a harcok március 11-én kezdődtek és több, mint 3 hónapig tartottak. Az összecsapások súlyosságát jelzi, hogy még az utolsó pozíciókért vívott ütközetben is legalább hét harckocsit/gyalogsági harcjárművet veszített el az orosz haderő. Röpcke megjegyezte, hogy a város egyébként három kilométer hosszú, tehát az orosz csapatok havonta átlagosan egy kilométerrel tolták vissza az ukrán vonalakat.