Nagytakarítás a Himaláján

Az idén a nepáli katonák 11 tonna hulladékot, négy holttestet és egy csontvázat szállítottak le az Everesten, a Nuptsén és a Lhotsén. Ötvenöt napig tartó munkájuk során a világ legmagasabb csúcsának környezetéből gyűjtötték össze a szemetet és az emberi maradványokat.

A nepáli hadsereg 2019 óta évente takarítja a Mount Everestet, amelyet mára már nemcsak a világ legmagasabb csúcsának, hanem a világ legmagasabb szemétlerakójának is neveznek. Az eddigi öt takarítás során összesen 119 tonna hulladékot, tizennégy emberi holttestet és néhány csontvázat gyűjtöttek össze. A helyi hatóságok többször is felléptek a hegyen tapasztalható szemetelés ellen. Februárban például elrendelték, hogy a hegymászóknak saját ürüléküket egy erre a célra kialakított székletzacskóban kell gyűjteniük, amit az alaptáborban ellenőriznek. A helyi lakosokat ugyanis zavarta, hogy a hegy egy hatalmas, kültéri vécéként funkcionált.

A nepáli hadsereg takarítási akciója során a visszafogott becslések szerint még mindig ötven tonna szemét maradt a hegyen, és több mint kétszáz tetem a Csomolungma eldugott szakadékaiban. A szélsőséges hőmérséklet miatt a Himaláján hátrahagyott ürülék nem bomlik le teljesen, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A hatóságok célul tűzték ki a szemét mennyiségének csökkentését és a mentés hatékonyabbá tételét. A hegymászókat nyomkövető viselésére kötelezték, és egy hegyi csapat létrehozását tervezik, amely nyomon követi a hulladékmennyiség alakulását, és több pénzt kap a begyűjtésre. A májusban véget ért tavaszi idényre a kormány 421 hegymászónak adott ki engedélyt, ami kevesebb a tavalyi rekordszámú 478-hoz képest. A csökkenés oka a globális helyzet, a kínai szigorítások és az indiai választások voltak. A nepáli legfelsőbb bíróság májusban elrendelte az engedélyek korlátozását.

Az idei évben összesen hatszázan mászták meg a hegyet, és csak nyolcan haltak meg vagy tűntek el, szemben a tavalyi tizenkilenc áldozattal. A magyar áldozatok között van Gárdos Sándor, Várkonyi László és tavaly májusban Suhajda Szilárd. Összesen 6338 hegymászó és serpa 11 341 alkalommal kapaszkodott fel a Mount Everestre, és oxigénpalack nélkül a sikeres mászók aránya mindössze 1,9 százalék.

Az idei eltűntek között van a brit Daniel Paterson és nepáli kalauza, Pasztendzsi serpa, akikre május 21-én jég zuhant rájuk. Paterson családja adománygyűjtésbe kezdett, és felbérelt egy keresőcsapatot, de a kutatás pár napja megrekedt a küldetés helyszíne és egyéb veszélyek miatt. A nepáli kormány reformokat fontolgat, amelyekkel csillapítható a csúcsforgalom a hegymászási főidényben.