Fukusimává válhat az oroszok kezén lévő hatalmas ukrán atomerőmű

A volt alkalmazottak szerint az oroszok veszélyesen rosszul irányítják az erőművet. Az áramellátás nem folyamatos, ha a generátorokban kifogyna az üzemanyag, a reaktorok leolvadnának.

A zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobbja, a 2022-es teljes körű ukrajnai invázió első napjaiban került orosz kézre. Idén áprilisban állítólag egy drón találta el egyik reaktor tetejét, ahol felrobbant. Az oroszok az ukránokat hibáztatták, az ukránok szerint orosz hamis zászlós akcióról volt szó. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója szerint veszélyesen közel kerülhetünk egy nukleáris balesethez.

Az IAEA-nek 2022 nyara óta vannak megfigyelői az erőműben, de a hozzáférést az orosz hadsereg korlátozza. Petro Kotin, az Enerhoatom, az ukrán nukleáris hatóság vezetője szerint a rosszul karbantartott és a frontvonalhoz veszélyesen közel lévő erőművet az a veszély fenyegeti, hogy olyan állapotba kerül, hogy le kell állítani.

A telephelyen lévő nukleáris fűtőelemek már rég túllépték a szavatossági idejüket. Kotin szerint örökre elveszíthetjük ezt az erőművet, és senki sem tudja, mi a következő lépés.

Időszakos rakétatűz szakítja meg az áramellátást, és vannak dízelüzemű tartalék generátorok, de senki sem tudja biztosan, mennyi gázolaj maradt a helyszínen. Ha a generátorokból kifogyna az üzemanyag egy áramszünet alatt, Fukusimához hasonló leolvadás következhetne be.

Jelenleg mind a hat reaktor hideg leállítási üzemmódban van, ami azt jelenti, hogy nem termelnek energiát, és nincs bennük fűtőanyag. A kiégett fűtőelemek túlmelegedését megakadályozó hűtőrendszereket ellenőrizni kell és karban kell tartani.

Az invázió előtt 11 ezer ember dolgozott az erőműben, az elmúlt két évben a felük ukrán fennhatóság alatt álló területre menekült. Egynegyedük még mindig Enerhodarban él, de kitiltották őket az erőműből, mert nem voltak hajlandók szerződést kötni a RoszAtommal, az orosz atomenergetikai ügynökséggel. Jelenleg mintegy 4000 dolgozó van ott.

Kotin szerint döntő fontosságú, hogy a legjobb mérnökök és vezetők közül 143-an a helyszínen maradtak. A megszállás elején az oroszok kitiltották a mobiltelefonokat az üzemből, és blokkolták az ukrán hálózatokat a régióban. Az Enerhoatom 2022 szeptemberéig a zaporizzsjai üzem operatív irányítója maradt.

A 2022-es év végétől az üzem egyre instabilabbá vált, víz- és bórszivárgást észleltek. A mérnökök három reaktort a forró leállás és a hideg leállás között váltogattak.

Az erőművet irányító orosz hatóságok felbátorodtak, és katonák követelték a felszerelést. A komoly szakértők megfogyatkoztak, és a környező vidékről toborzott munkások nem voltak képzettek. Kotin úgy jellemezte a helyzetet, mintha „egy kézigránátot adnánk egy majomnak, hadd játsszon vele”.