Az Egyesült Államokban lazítanak a fegyvertartási törvényeken

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága döntése értelmében feloldják a bizonyos gépfegyverek beszerzését korlátozó szövetségi szintű tilalmat.

Az intézkedés eredetileg egy 2017-es, Las Vegasban történt lövöldözés után született meg, amely során egy átalakított gépkarabélyt használtak, és amelynek következtében 60 ember vesztette életét, több száz pedig megsebesült. Az átalakított fegyvereket, úgynevezett „öntöltő válltámaszokat” (bump stock) használva, egy félautomata fegyvert képesek voltak automata fegyverré alakítani, amely sokkal gyorsabb tüzelésre alkalmas. A Trump-kormányzat 2018-ban döntött a betiltásukról, amit most a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezett.

A The Washington Post szerint a bírák 6–3 arányban támogatták a döntést, amely egy 1986-os törvényre hivatkozva semmisítette meg a korlátozást. Sonia Sotomayor bíró különvéleményében aggodalmát fejezte ki a döntés "halálos következményei" miatt, és úgy vélekedett, hogy a bíróság akadályozza a kormány erőfeszítéseit a hasonló fegyveres támadások megelőzésére.

A tilalom eltörlését Michael Cargill, egy hadsereg veterán és fegyverbolt tulajdonos kezdeményezte, aki korábban kénytelen volt átadni saját bump stockos fegyvereit. Cargill szerint az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány- és Lőfegyverügyi Hivatala tévesen nyilvánította gépfegyverré ezeket az eszközöket.

A Biden-kormányzat egyetértett a korábbi döntéssel és jogi interpretációval, ezért nem változtattak a szabályozáson. Joe Biden elnök többször is hangoztatta a fegyvertartási szabályok szigorításának szükségességét, és lépéseket is tett ennek érdekében.