A „lerészegedés” kifejezésének 546 angol szinonimája

Az angol nyelv gazdagságát és kreativitását jól mutatja, hogy a britek 546 különböző szót használnak a „lerészegedés” kifejezésére.

Az angolok híresek a kreatív nyelvhasználatról, különösen, ha az alkoholfogyasztásról van szó. Michael McIntyre humorista is megemlítette előadásában, hogy az angol nyelv szinte korlátlan lehetőségeket kínál a részegség kifejezésére. Két német nyelvész, köztük Dr. Christina Sanchez-Stockhammer, a Chemnitzi Egyetem professzora, kutatásukban arra voltak kíváncsiak, hogy a részegség szinonimáit milyen gyakran használják az angolok. Eredményeiket a Német Kognitív Nyelvészeti Egyesület Évkönyvében tették közzé, amely szerint a britek valóban széles skálán mozognak az ittasság kifejezéseiben.

A kutatás során olyan szavak kerültek elő, mint a „kalapált”, „szivacsos” vagy „begőzölt”, amelyek azt bizonyítják, hogy az angol nyelvben szinte bármelyik szó használható a részegség leírására, ha egy „ed” végződést adunk hozzá. A „drunk” mellett olyan kifejezések is előfordulnak, mint a „pissed”, „plastered”, „tanked”, „loaded” vagy a „fuddled”.

Annak ellenére, hogy a túlzott alkoholfogyasztás gyakran fejfájást és negatív következményeket okoz, a britek gyakran könnyedén és humorral írják le ezt az állapotot. A kutatók rámutattak arra is, hogy a britek hajlamosak a szavak törlésére, például a „blind drunk” helyett csak a „blind”-et, vagy a „nicely drunk” helyett csak a „nicely”-t használják, ami más nyelveken, ahol létezik ragozás, nehezebben megvalósítható.

A részegség kifejezése nemzetközi összehasonlításban is érdekes. Franciaországban a „bourré”, Svédországban a „rund under fötterna”, Németországban a „Feuchtfröhlich”, Hollandiában a „zo zat als een”, Lengyelországban a „w trupa”, Spanyolországban az „estar como una cuba” vagy „estar como una mecedora”, Magyarországon pedig az „ittas”, „borgőzös”, „illuminált” és további szinonimák használatosak.

A cikk végén felhívás is olvasható, hogy ha valakinek van még ötlete a részegséget leíró szavakra, ossza meg kommentben.