Ingyenes parkolás jöhet a XII. kerületben

November 20-án lejár a XII. kerületi parkolási szoftvert működtető cég szerződése, és mivel a korábbi közbeszerzési pályázatot visszavonták, előfordulhat, hogy ideiglenesen ingyenes zónává válik a Hegyvidék. Kovács Gergely, az új polgármester szerint van köztes megoldás a helyzet kezelésére.

A XII. kerületben hamarosan lejár a parkolási rendszert üzemeltető cég szerződése, és mivel a korábbi közbeszerzési pályázatot visszavonták, nincs érvényes pályázat az új rendszerre. Az RTL Híradó és az Index szerint ez azt jelentheti, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a kerületben. A Hegyvidék önkormányzata napi 7 millió forint bevételtől eshet el, ha a parkolási rendszer leáll.

Az Index információi szerint a parkolási szoftver üzemeltetésére kiírt félmilliárd forintos közbeszerzés egyetlen cég, a Sessionbase Kft. meghívásával készült, ami kizárta a versenyt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) XII. kerületi szervezete, Kovács Gergely vezetésével, kifogást emelt a verseny kizárása miatt.

A Közbeszerzési Hatóság vizsgálata előtt a pályázatot visszavonták, így a parkolási rendszer működése veszélybe került. Kovács Gergely szerint azonban lehetséges egy köztes megoldás, amely során először egy pár hónapra kiterjedő, értékhatár alatti beszerzési eljárást folytatnak le, majd ezzel párhuzamosan kiírják a hosszabb távú, nyílt közbeszerzést.

A jelenlegi helyzetben a Sessionbase Kft. visszalépett a pályázattól, miután Kovács Gergely nyílt tender kiírását szorgalmazta. A cég a visszalépését azzal indokolta, hogy nem kíván részt venni a jelen eljárásban. A leköszönő fideszes polgármester, Pokorni Zoltán, aki tanárnak készül visszatérni, korábban arra kérte az új vezetést, hogy ne kössenek új közbeszerzéseket.

Kovács Gergely, az MKKP elnöke szerint a kettészedett eljárás lehetővé teszi, hogy a kerület ne maradjon parkolási rendszer nélkül, miközben a nyílt közbeszerzési folyamat zajlik. Az önkormányzat Facebook-bejegyzésében és Kovács nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a parkolási rendszer leállása jelentős bevételkiesést okozna, hiszen a szoftver havi bérleti díja csupán 2,5 napi parkolási bevételnek felel meg, és ekkor még nem számolták a Normafa parkoló, a Közterület-felügyelet bevételeit, valamint az elektronikus ügyintézés kényelmét.