Új ügyeleti rendszer Budapesten: a MOK szerint visszalépés

Október 1-jétől új ügyeleti rendszer lép életbe Budapesten, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányít, de a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint ez nem jelent előrelépést, hanem visszalépést.

A MOK titkára, Keczéry Attila szerint a fővárosi háziorvosokat még nem keresték meg az új rendszerrel kapcsolatban, és a változások miatt megszűnnek azok az alapellátási ügyeleti szolgálatok, amelyek eddig a rendelések közötti "lefedetlen" időszakokban látták el a betegeket. Keczéry Attila, aki maga is háziorvos, elmondta, hogy a jelenlegi rendszerben a háziorvosok reggel nyolctól este nyolcig vannak rendelésen, és az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős.

A MOK javaslata, hogy a hétköznapokon két orvos ügyeljen az ügyeleti ponton, és az OMSZ biztosítson egy kijáró szakembert, az egészségügyi kormányzat által elutasításra került. Keczéry Attila szerint ez a megoldás orvosolta volna az "ellátás nélküli üres órák" problémáját. Az új rendszerben a fővárosi háziorvosoknak minden kéthetes időszak 10 munkanapjából ötször 12 órát, egy alkalommal, amikor ügyeletet is ellátnak, 14 órát kell dolgozniuk egyhuzamban az előírt nyolc óra helyett.

A MOK egyeztetéseken elért annyit, hogy a fővárosban különválasztják a felnőtt és a gyermekellátást, és lesz két olyan pont, ahol 24 órában elérhető az ügyeletes orvos. Az új rendszer zavartalan működtetéséhez 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra lenne szükség, de több kerület háziorvosát még meg sem keresték.

Az OMSZ és Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint az új rendszer szervezettebb és magasabb színvonalú lesz, és nem kell félni tőle. Október 1-től a kisebb bajok esetén az 1830-as, a nagyobbaknál pedig a 112-es segélyhívót kell tárcsázni. A telefonvonal másik végén képzett szakember osztályozza a hívó panaszait, és szükség esetén ügyeleti pontra irányítja a pácienst, mobil ügyeletest küldenek hozzá, vagy riasztják a mentőt.

Összesen 15 helyszínen 28 felnőtt-, továbbá 3 gyermekellátó helyen várják a pácienseket, 14 mobil ügyeleti egységgel biztosítják az otthoni ellátást, és két 24 órás ügyeleti pont is lesz, az egyik a kilencedik, a másik a második kerületben. Az alapellátási ügyeletek kórházak közelében, illetve azok sürgősségi fogadóhelyei mellett lesznek. Az új rendszer bevezetésével megszűnnek a 24 órás ügyeleti szolgáltatások, és az államtitkár sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az orvosok nem lelkesednek az új rendszerért, hiszen a 860 háziorvosból csak 261 csatlakozott eddig hozzá, és a főváros 906 felnőtt praxisából most is száz betöltetlen, a gyermekeket ellátó 297-ből pedig 28.

A MOK titkára, Keczéry Attila szerint a változás miatt tíz munkanapból ötször 12 órát kell majd dolgozniuk, amikor pedig ügyelnek, 14 órán át lesznek felelősek az adott területen élők egészségéért. Keczéry Attila elmondta, hogy a fővárosban reggel nyolctól este nyolcig működnek a rendelések, amik között vannak olyan lefedetlen időszakok, amikor nem elérhetők a háziorvosok. Ezeket az időszakokat eddig Budapesten a 24 órás szolgálatok látták el, de ezek október 1-től megszűnnek.

Takács Péter szerint az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős. Keczéry Attila szerint, aki megtartja az esti rendeléseit, az az adott napon 12 órán át lesz felelős a területen élők egészségéért. Ha valaki délután 4-től este 8-ig rendel, akkor reggel 8-tól délután 16 óráig övé az ellátás kötelezettsége, mivel az egységes ügyeleti rendszer csak 16 órától indul.

A kamara javasolta, hogy hétköznap 8-14 óra között és 14-20 óra között egyszerre két orvos ügyeljen az ügyeleti ponton, amelyhez az OMSZ egy kijáró embert is biztosítana, de ezt az egészségügyi kormányzat elvetette. Az új ügyeleti rendszert bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eddig mindössze 261 orvos jelentkezett, a rendszer zavartalan működéséhez viszont legalább 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra van szükség. Probléma az is, hogy több kerület háziorvosa máig nem kapott "behívót" és szerződést a mentőszolgálattól. A MOK titkára megjegyezte: ahelyett, hogy a háziorvosok megelőzési és gondozási feladatait erősítenék, az ügyeleti rendszerrel csak a terheiket növelik.