A Duna árhullámának tetőzése és az árvízvédekezés aktuális helyzete

A Duna árvízi helyzete fokozatosan javul, a vízállás Bajánál hétfőn, Mohácsnál kedden tetőzik, majd az árhullám elhagyja az országot. Az árvízvédekezés vége felé járunk, és a kormányfő szerint minden esélyünk megvan a helyzet optimista szemléletére.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője, Siklós Gabriella a köztévén elmondta, hogy a Duna déli szakaszán a víz nem érte el az állami töltésvonalak tetejét, és csak azokon a településeken kellett ideiglenes védműveket építeni, ahol épületek vannak a hullámtérben. A vízállás Bajánál jelenleg 919 centiméter, és a tetőzést 923 centiméter körül várják. Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy az árvíz 50 centiméterrel alacsonyabban tetőzött, mint a 2013-as, de még mindig figyelni kell a teljes magyarországi szakaszt.

Orbán Viktor miniszterelnök a hétfő reggeli árvízvédelmi operatív törzs ülése után beszámolt arról, hogy az árvízi védekezés vége felé járunk, és a meteorológusok továbbra sem jeleztek csapadékot, így nem várható az árhullám utánpótlása. A miniszterelnök kiemelte, hogy a folyó felső szakaszán gyorsabb az apadás, és már kifelé jövünk a bajból.

A kormányfő tájékoztatása szerint a rendvédelem munkatársai országszerte 59 helyszínen vannak jelen az árvíz elleni védekezésben, és a katasztrófavédelem 95 szivattyút üzemeltet. Ezenkívül a kormányfő megemlítette, hogy Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél sikerült lokalizálni egy fáradtolaj-elfolyást, amit hamarosan el is távolítanak.

Siklós Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy azokat a homokzsákokat, amelyek akár csak víz közelében voltak, nem szabad elmozdítani, és senki ne menjen az átázott töltésekre, mert az szivárgást idézhet elő. Az árvíz levonultával közegészségügyi feladatok következnek, amelyekről keddtől Müller Cecília országos tisztifőorvos ad tájékoztatást.

Hétfőn Bajánál tetőzik a Duna, és a miniszterelnök a helyszínen tájékozódott a védekezés állapotáról. Orbán Viktor a Petőfi-szigeten 2800 méter hosszan kell védekezni, ahol a 2013-as árvíz után nem bontották el a védvonalat, így most kevesebb mint a felét kellett megépíteni. A hiányzó töltésszakasz péntek estére megépült, és az egész védmű fóliázása és homokzsákokkal való megerősítése is megtörtént. A miniszterelnök megállapodott az új polgármesterrel, hogy ideiglenes gátak helyett a jövőben mobilgátak védik majd Baja városát az árvizektől.

Láng István, az OVF vezetője szerint Baja teljes készültséggel várja a tetőzést, csakúgy mint Báta, Bár, Dunaszekcső, Madocsa és Mohács. Kedd lesz az utolsó nap, amikor a vízszint harmadfokú készültség felett lesz, ezt követően az „élet visszaáll a rendes kerékvágásba”.

A felsőbb szakaszokon látványosan húzódik vissza a Duna és a Lajta is apad. Az alsóbb szakaszokon nem történt rendkívüli esemény, a szokásos módon nyári gátakkal tehermentesítik a területet. Baján a Petőfi szigeten háromezer méter hosszan homokzsákokkal védekeznek, továbbá Bátán és Dunaszekcsőn ideiglenes védműveket építettek homokzsákokkal. A vízügyes szakemberek továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el a gátakon. Az ár levonulása után el kell bontani a homokzsákokkal kiépített ideiglenes védműveket. Azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért a víz, újra fel lehet használni, viszont azok, amelyek érintkezésbe kerültek a folyóval, hulladéknak számítanak.