Zelenszkij: Putyin békejavaslata ultimátum

Vlagyimir Putyin békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Olaszországban.

Az ukrán államfő szerint Putyin pénteki bejelentése, miszerint Oroszország tűzszünetet hirdet és tárgyalásokat kezdene, ha Ukrajna beleegyezik NATO-csatlakozási ambícióinak feladásába és átadja a négy megyét, amelyekre Moszkva igényt tart, nem más, mint egy ultimátum. Zelenszkij a G7 csúcstalálkozóján vett részt, ahol kifejtette, hogy Putyin lépései a nácizmus újjáélesztését jelentik, és hasonlította a helyzetet Hitler Csehszlovákia iránti követeléseihez a második világháború idején. Az ukrán elnök szerint a nácizmus új hulláma soha nem áll meg, és Putyin nem érdekli, hogy mi történik az emberekkel.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint nincs semmiféle új békejavaslat Oroszországból, csupán az agresszorok standard gyűjteményét hallhattuk ismét, ami sérti a nemzetközi jogot és azt mutatja, hogy az orosz vezetés képtelen a valóság felmérésére. Podoljak értelmezése szerint Putyin azt javasolja Ukrajnának, hogy adja át területeit, mondjon le szuverenitásáról, és szüntesse meg a nyugati országokkal szembeni szankciókat, hogy Oroszország megtölthesse militarizált gazdaságát és tovább folytathassa információs provokációit. Podoljak szerint ez nem valódi békejavaslat, és Moszkva nem kívánja befejezni a háborút, hanem új formában szeretné azt folytatni.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében kiemelte, hogy az orosz javaslat időzítése jelzésértékű, hiszen épp a Svájcban megrendezendő globális békecsúcs előestéjén hangzott el, amelyre Moszkvát nem hívták meg. Kijev szerint az orosz cél az, hogy megakadályozza a világ vezetőinek részvételét a rendezvényen.