Veszedelmes termékek az AliExpress és Temu kínálatában

A Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség (KCA) jelentése szerint az AliExpress, a Temu és a Qoo10 online kereskedelmi platformokon keresztül értékesített kozmetikumokban és gyermekjátékokban veszélyesen magas szintű káros anyagokat találtak.

A KCA által végzett vizsgálatok során 88 terméket ellenőriztek, melyek közül 27 nem felelt meg a dél-koreai biztonsági előírásoknak. A kínai és szingapúri székhelyű vállalatok által forgalmazott 40 kozmetikai termékből 7 tartalmazott káros anyagokat, mint például kátrányt, ólmot és rákkeltő krómot. A gyermekeknek szánt 28 vízi játék közül 11-ben találtak mérgező ftalát lágyítószert, nehézfémeket és tartósítószereket.

A Temu által értékesített gumigyűrűk esetében a megengedett szintnél 295-ször magasabb ftalát lágyítószert és 3,2-szer magasabb kadmiumot mutattak ki, míg az AliExpress által kínált 40 színű szemfestékpalettában a megengedett szintnél 65-ször több ólmot találtak. A ftalát lágyítószerek meddőséget okozhatnak, valamint irritálhatják a szemet és a bőrt.

A vizsgált biciklis bukósisakok közül 10-ből 9 nem felelt meg a helyi ütéscsillapítási szabványoknak. Az AliExpress és a Temu, valamint a Qoo10 is leállította a mérgező anyagokat tartalmazó termékek értékesítését a Fair Trade Commission (FTC) szervezettel kötött önkéntes megállapodás, illetve a KCA ajánlása alapján.

Az AliExpress felhasználóinak száma Dél-Koreában az elmúlt két évben több mint kétszeresére, 8,87 millióra nőtt, míg a Temu felhasználóinak száma 8,29 millióra emelkedett a kormány adatai szerint.