Kelta szertartásos tárgyak egy lengyel tóban

A Varsói Egyetem régészei egy olyan különleges tavat azonosítottak Lengyelországban, amelyet a kelták használtak rituális szertartásaikhoz.

A Heritage Daily beszámolója szerint a kelták, akik Európát és Anatóliát is benépesítették, indoeurópai népek voltak, akiknek nyelve, vallása és hagyományai hasonlóak voltak, de az egyes csoportok közötti kapcsolatok még mindig homályosak.

A lengyel kutatók nemrégiben azonosították a történelmi jelentőségű tavat az ország középső részén, Kujávia régiójában. Egy korábban felfedezett kard nyomán bukkantak rá a helyszínre, miután kapcsolatba léptek annak megtalálójával.

A régészeti csapat a helyszínen többek között sarlókat, kardhüvelyek töredékeit és láncöveket talált. Bartosz Kontny, a Varsói Egyetem régészeti karának dékánja szerint ezeket a tárgyakat rituális céllal helyezték el a tóban az időszámítás előtti 3. században. Kontny hozzátette, hogy ez az első ismert kelta szertartásos tó az országban.

A kutatók megdöbbenéssel állapították meg, hogy a kelták jelenléte ilyen messze északra, az időszámítás előtti 3. században is nyomon követhető. Korábban úgy vélték, hogy a kelta települések csak az időszámítás előtti 1. században érkeztek el a mai Lengyelország Kujávia térségébe.

A lelet jelentősége és a helyszín védelme érdekében a kutatók nem hozzák nyilvánosságra a tó pontos helyét.