Farage szervezete felülmúlta a brit kormánypártot

A legfrissebb felmérések szerint a Nigel Farage által vezetett Reform UK párt megelőzte a hatalmon lévő Konzervatív Pártot, amely így a támogatottsági listán a harmadik helyre csúszott le.

A YouGov közvélemény-kutató cég legújabb országos vizsgálata, amely 2211 választó megkérdezésével készült, azt mutatja, hogy a július 4-i brit parlamenti választások előtt három héttel a Munkáspárt áll az élen 37 százalékos támogatottsággal. A Konzervatív Párt, amely 2010 óta van kormányon, jelenleg csak 18 százalékon áll, míg a Reform UK a szavazatok 19 százalékát kapná meg, ha most rendeznék meg a választásokat.

A YouGov kiemeli, hogy a két párt közötti különbség statisztikailag nem jelentős, mivel a felmérés hibahatárán belül van. Azonban az intézet szerint ez a helyzet "a választási tájkép szeizmikus léptékű elmozdulását" jelzi, tekintettel arra, hogy a Rishi Sunak vezette Konzervatív Párt és a Reform UK támogatottsága szinte azonos.

A Reform UK eredetileg 2018-ban jött létre Brexit Párt néven, majd a brit EU-tagság megszűnése után, 2021 januárjában vette fel a jelenlegi nevét. A YouGov elemzése szerint a brit választási rendszer sajátosságai miatt, amelyek az egyéni körzetekre összpontosítanak, nem valószínű, hogy a Reform UK jelentős képviselői helyeket szerezne a júliusi választáson, sőt, előfordulhat, hogy egyetlen jelöltje sem jut be az alsóházba.

A felmérés szerint a Reform UK támogatottságának növekedése mégis elegendő lehet ahhoz, hogy "belső bénultságot" okozzon a Konzervatív Pártban, és ez lehetőséget teremthet Farage számára, hogy előmozdítsa a két párt egyesülésére vonatkozó többször hangoztatott szándékát.