Putyin észak-koreai látogatásának terve miatt riadóztak az amerikai és dél-koreai diplomáciai vezetők

Vészhelyzeti megbeszélést folytattak az amerikai és a dél-koreai külügyminiszter-helyettesek, miután napvilágot látott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan Észak-Koreába látogathat.

Kim Hongkjun, a dél-koreai külügyminiszter-helyettes, Kurt Campbell amerikai kollégájával egyeztetve hangsúlyozta, hogy Putyin látogatása nem vezethet mélyebb katonai együttműködéshez Moszkva és Phenjan között, mivel ez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a két ország képviselői egyetértettek abban, hogy szorosan figyelemmel kísérik a fejleményeket és határozottan lépnek fel Észak-Korea dél-koreai provokációi, valamint a térségben a feszültséget növelő intézkedések ellen.

A Vedomosztyi orosz hírügynökség hétfőn jelentette, hogy Putyin hamarosan Észak-Koreába és Vietnamba is ellátogathat, míg egy dél-koreai elnöki hivatali tisztviselő szerdán utalt arra, hogy az orosz elnök a közeljövőben megjelenhet Észak-Koreában. Phenjan repterén eltávolították a civil repülőgépeket, és a Kim Ir Szen téren katonai parádé előkészületei figyelhetők meg műholdfelvételeken.

Az elmúlt hónapokban Oroszország és Észak-Korea egyre szorosabbra fűzte együttműködését. Kim Dzsongun, az észak-koreai vezető tavaly szeptemberben járt az orosz Távol-Keleten, ahol találkozott Putyinnal is. Az Egyesült Államok szerint Észak-Korea fegyvereket és lőszert szállít Oroszországnak, de nem világos, hogy Moszkva mivel viszonozza ezt a segítséget. Az ENSZ megfigyelői megállapították, hogy egy január 2-án Harkiv városában földet érő rakéta törmeléke egy Észak-Koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származott, amelyet orosz területről indítottak.

Az amerikai külügyminiszter-helyettes szerint aggodalomra ad okot, hogy milyen ellenszolgáltatást kap Észak-Korea Oroszországtól, és hogy ezek a kapcsolatok hogyan befolyásolhatják a nukleáris vagy rakétaprogramjaik fejlesztését. Az amerikai diplomáciai vezető hangsúlyozta, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket. Kurt Campbell, az Egyesült Államok helyettes külügyminisztere, ezen a héten arról beszélt dél-koreai kollégájával, Kim Hong-kjunnal, hogy a Phenjan és Moszkva közötti szorosabb katonai kapcsolatok tovább növelnék a régió instabilitását.

„Ez a szomszédunk, baráti ország, amellyel kétoldalú kapcsolatokat építünk ki” – ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta Észak-Koreáról újságíróknak. „Folytatni és erősíteni fogjuk ezt a kapcsolatot. Ha Putyin valóban Phenjanba utazik, akkor ez lesz az első alkalom 24 év után, hogy az orosz elnök észak-koreai látogatást tesz.

A geopolitikai helyzet további bonyolódását jelzi, hogy hamarosan hármas tárgyalás indulhat Kína, Oroszország és Észak-Korea között, amelynek témája a Tumen határfolyón való hajózás engedélyezése lehet. Ez a lépés jelentős Amerika-ellenes szövetség kialakulására utalhat, amelyet Tokió is feszülten figyel, tekintettel arra, hogy a Tumen folyón való közlekedés engedélyezése esetén a kínai parti őrségi hajók is használnák az útvonalat, ami a Japán-tengeren a Pekinghez tartozó biztonsági szervezetek megjelenését eredményezheti. Tokió kénytelen lehet a szintén feszült Szenkaku-szigetek térségéből átirányítani ide a parti őrsége egy részét, amivel a déli területen gyengülne meg.