Orbán a bírósági ítéletről: Megoldjuk, hogy nekik fájjon jobban, mint nekünk

"Ez az ítélet Soros György bíróságától származik. Sorosnak terve van, bejelentette, soha nem titkolta, maga írta meg." – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó Reggelt, Magyarország!" műsorában adott szokásos péntek reggeli nyilatkozatában, válaszul a csütörtöki, az Európai Unió Bíróságának döntésére, amely 200 millió eurós (jelenlegi árfolyamon közel 80 milliárd forint) bírságot szabott ki Magyarországra az EU menekültügyi szabályainak be nem tartása miatt, továbbá további 1 millió eurós napi bírságot.

Orbán Viktor beszélt az "öreg háborúról", ami Brüsszel és Magyarország között folyik. A miniszterelnök szerint a migrációs követelés az, hogy "engedjék be őket", míg ő ragaszkodik ahhoz, hogy a magyaroknak legyen beleszólásuk abba, kikkel élnek együtt. Orbán azt is elmondta, hogy jelenleg azon töri a fejét, "hogyan oldja meg úgy ezt a helyzetet, hogy az nekik legyen fájdalmasabb, mint nekünk". Hozzátette, hogy az ítéletben említett összeg "hatalmas pénz, több, mint amit a világ valaha látott", amit Orbán szívesebben osztana szét a családok vagy nyugdíjasok között, de ezt nem teheti meg Brüsszel miatt.

Orbán Viktor kijelentette, hogy "hátradőlni és nevetve nem fizetni nem opció". Hozzátette, hogy a "véres küzdelmek" után már "jelentős részét hozták haza a brüsszeli pénznek", amely Magyarországnak jár. "Ezek a brüsszeliek, ravaszak" – foglalta össze a bíróság döntését, véleménye szerint Brüsszel nem mond igazat, "az egésznek ez a nyálkás, nyúlós, meztelen csigás érzése van. Az nem a mi világunk ott fent". Felháborodásában Orbán azt is mondta, hogy

"A tolvajnyelv használata a politikában Magyarországon büntetendő."

Ez volt az első alkalom, hogy Orbán a Kossuth Rádióban beszélt az elmúlt heti EP- és önkormányzati választások óta. Azóta a Tisza Párt jelentős számú helyet szerzett az EP-ben, de ennek ellenére Orbán azt mondta, hogy mind a helyi, mind az EP-választásokat megnyerték. A Fidesz továbbra is háborús pszichózisban van, folyamatosan a békéért harcol, és ez a hét sem változott, amikor Orbán találkozott a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel. Beszélve a megállapodásról, Orbán azt mondta, hogy "az egyetlen ok, amiért nem nevezi történelminek, az az, hogy ez egy túlhasznált kifejezés".

NATO és az oroszok

A miniszterelnök valahogy összekapcsolta a Békemenetet, a békét és a migrációt: Orbán szerint azért ellenzik a migrációt, mert békét akarnak. Azt is mondta, hogy Magyarország a NATO leglojálisabb tagjai közé tartozik, és hozzátette, hogy "a NATO 32 tagállama közül 31 szeretné legyőzni az oroszokat".

"Magyarország álláspontja az, hogy ez hiba. Még akkor is, ha ezzel egyedül maradunk a 32 között."

Orbán szerint nem az a szükséges, hogy Ukrajna győzzön, ennek ellenére a NATO továbbra is "segíti a háborút, míg Magyarország a béke oldalán áll". Orbán azt mondta, nem akarja, hogy "Magyarország területének egyetlen négyzetcentimétere is orosz katonai célponttá váljon".

A miniszterelnök úgy érzi, hogy próbálják rávenni őket arra az oldalra, amely szerint "a békét háborúval lehet megoldani". Hozzá kell tenni azonban, hogy a kormány már úgyis ezen az úton halad, tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben az országot háborús fenyegetettségről szóló plakátokkal borították be, és folyamatosan beszélnek a brüsszeli csatákról. Végül Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy kormánya nem fogja akadályozni a NATO küldetését Ukrajnában, de nem fog részt venni benne.

Orbán: Háború és béke

A miniszterelnök azt is mondta, hogy bajor erdőben sörözni nagyon más, mint Nyíregyházán élni, majd onnan átugrott a választásokra, mert "a választások után három nappal más a helyzet". Orbán szerint a magyar kormányt megerősítették a szavazásban, amelyben "a háború és béke kérdéséről szavaztak az emberek". Orbán úgy látja, ezt "lavinaszerűen megnyerték", így képesek voltak "kizárni a NATO-t", bár nem világos, honnan.

Az EP-választásokkal kapcsolatban Orbán azt mondta, hogy "Magyarország helyzetének is jót tenne, ha az európaiak a béke felé mozdulnának el". Orbán szerint a választások óta sokan kérdezték tőle, hogy ez hogyan fog megtörténni. A válasza: "így". Ezt mondta Stoltenbergnak is, rámutatva arra, hogy "két kormány is elesett a választási napon: a francia és a belga". Orbán ezt erős üzenetnek látja, megerősítve, hogy "barátom, ha nem vagy a béke oldalán, kudarcot vallasz". Ezért várja a magyar miniszterelnök az amerikai választásokat, "a béképárti Donald Trump" győzelmét, hogy létrejöhessen egy transzatlanti békeszerződés.

Orbán Viktor azt mondta, hogy Amerika érinthetetlen, "nem úgy, mint Nyíregyháza, (egy magyar város, amely nagyon közel van az ukrán határhoz) ahol gyakorlatilag át lehet nézni a másik oldalra, ahol jelenleg Ukrajna van". Orbán nem magyarázta, mit ért "jelenleg" alatt, de azt mondta, hogy álmodik egy közös politikai csoportról az EP-ben Le Pennel és Melonival. Azt mondta, ha a francia és az olasz politikusok megegyeznének, akkor még az EPP-ből is át tudnának hozni embereket egy új frakcióba, és végül

"A jobboldalnak lenne a legnagyobb parlamenti csoportja Európában. Erről álmodunk, aztán felébredünk, és rájövünk, hogy a két hölgy egyszerűen nem tud megegyezni".

Viktor Orbán kerüli a kritikus kérdéseket hazai fronton. Évek óta nem adott interjút független médiának. Azonban több éve rendszeres vendége a Kossuth Rádióban, ahol a közszolgálati adó vezető szerkesztője kérdezi, aki a harmadik és negyedik kétharmados parlamenti többsége alatt kizárólagosan őt kérdezheti. Katalin Nagy állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta, és nem riad vissza a kérdések feltevésétől.

Tisza Párt és az Európai Néppárt

A Tisza Párt, amely jelentős számú helyet szerzett az EP-ben, a közelmúltban tárgyalásokat folytatott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjével. A találkozón részt vett a kisebbik kormánypárt, a KDNP elnöke, Zsolt Semjén, valamint a Tisza Párt alelnöke, Péter Magyar is. Magyar szerint a Tisza Párt EP-képviselőinek csatlakozása az EPP frakcióhoz "a magyar érdekek képviseletének legjobb helye" lenne, és bár kritikusak is lesznek időnként, elkötelezettek a konstruktív kapcsolatok iránt. Weber hangsúlyozta, hogy az EPP nyerte meg az EP-választásokat, ami azt mutatja, hogy az emberek támogatják a középjobb elveket, beleértve a demokrácia és a jogállamiság védelmét, valamint a korrupció elleni küzdelmet. A Tisza Párt képviselőinek csatlakozása az EPP frakcióhoz kedden kerül döntésre.

A KDNP azonban fenyegetést fogalmazott meg, miszerint ha Péter Magyar vagy a Tisza Párt csatlakozik az EPP frakcióhoz, akkor nincs más választásuk, mint kilépni. Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyar személye és a Tisza Párt elfogadhatatlan számukra az EPP parlamenti csoportjában és az EPP-ben. A KDNP György Hölvényi EP-képviselője is megerősítette, hogy a Tisza Párt nem kíván csatlakozni az EPP pártcsaládjához, és ha mégis megtennék, a KDNP mindig használhatja a vétójogát.