Finnországi késelés: Neonáci csoport tagja támadt egy gyermekre

Finnországban, Ouluban egy 12 éves gyereket késelt meg egy férfi, aki egy betiltott neonáci szervezet tagja lehet. A támadás a Valkea bevásárlóközpontban történt, az áldozat súlyosan megsérült.

A finnországi Ouluban történt incidens során egy 12 éves gyereket késeltek meg, aki finn nemzetiségű, de külföldi háttérrel rendelkezik. A támadást csütörtök este követték el a város egyik bevásárlóközpontjában. Az elkövetőt, akit a helyszínen elfogtak, Sebastian Lämsä néven azonosították, aki korábban a betiltott Északi Ellenállási Mozgalom (PVL) radikális csoportjának fontos tagja volt.

A rendőrség jelentése szerint az áldozat sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek. Lämsä a hatóságok szerint nem csak ebben az esetben áll gyanú alatt, egy másik ügyben gyilkossági kísérlettel is vádolják.

A gyanúsított korábban is erőszakos cselekményekkel hívta fel magára a figyelmet. 2012-ben paprikaspray-vel támadt egy baloldali politikusra, 2013-ban pedig egy könyvtárban késelt meg egy embert Jyväskylä városában, aki egy szélsőjobboldali csoportok terjedéséről szóló előadáson vett részt. Az utóbbi esetért másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott súlyos testi sértés és illegális politikai tevékenység miatt. Egy másik, még nyomozás alatt álló ügyben Lämsä címére feladott csomagban robbanóanyagokat találhattak. A támadó a gyermekre hátulról támadt, többször is megszúrta, de egy biztonsági őr lefogta.