18 év börtönt kaptak a 2016-os nizzai kamionos merénylet elkövetőjének segítői

A párizsi különleges esküdtszék 18 év szabadságvesztésre ítélte a 2016-os nizzai terrortámadás két fő vádlottját a fellebbviteli perben. A dél-franciaországi Nizzában történt gázolásos terrortámadás során 86 ember vesztette életét, köztük 15 kiskorú és több mint 450-en sebesültek meg. Az áldozatok közül 33-an külföldiek voltak, tíz különböző ország állampolgárai.

A 48 éves Mohamed Ghraieb, egy francia-tunéziai szállodai recepcióst és a 44 éves Chokri Chafroud, egy hajléktalan tunéziai illegális bevándorlót terrorista bűnszövetkezet vádjával ítélték el, mivel "logisztikai és ideológiai segítséget" nyújtottak Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnek, a merénylet elkövetőjének.

A tragédia 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen történt, amikor egy 19 tonnás kamion hajtott a tengerparti útszakaszon összegyűlt tömegbe, ahol körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A támadót a rendőrök lelőtték.

A két segítőt az elsőfokú perben 2022 decemberében is 18 év szabadságvesztésre ítélték. Egyik vádlott sem iszlamista, és az ügyészség nem tekintette őket tettestársaknak. Ghraieb a támadás másnapján önként jelentkezett a rendőrségen, és 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték. Őt azzal vádolták, hogy segített a fegyverek beszerzésében és a támadáshoz használt kamion kibérlésében, de nem volt bizonyíték arra, hogy tudomása lett volna a merénylettervről. Az ügyészség szerint Ghraieb lehetett az, aki radikalizálta Bouhlelt, miután egy üzenetet küldött neki, amely a Charlie Hebdo elleni támadást éltette. Az elsőfokú perben Ghraieb tagadta, hogy ő írta a gyűlöletkeltő SMS-t, a fellebbviteli perben viszont elismerte, és kijelentette, hogy szégyelli magát miatta.

Chafroud 2015-ben ismerte meg Bouhlelt, majd 2016 elején visszatért Tunéziába, ahonnan erőszakos tartalmú üzeneteket küldött neki, köztük egyet, amelyben egy gázolásra buzdította. Az ügyészség szerint ez inspirálhatta Bouhlelt a módszere kiválasztásában.

A per során mindketten tagadták, hogy segítettek volna a fegyverek beszerzésében vagy a teherautó kibérlésében. Bouhlel néhány nappal a támadás előtt külön-külön megmutatta nekik a kamiont, de a támadás helyszínének előzetes bejárásában nem vettek részt.

A 2016-os merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy Bouhlel nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal, és nem is fogadott hűséget nekik. A nizzai merénylet volt a második legvéresebb franciaországi terrortámadás a 2015. november 13-i párizsi támadás után, és a legtöbb áldozatot követelő azok közül, amelyeket egyetlen ember hajtott végre.

A nyomozás szerint Bouhlel személyiségzavaros volt, rendszeresen bántalmazta feleségét, és többször is indult ellene rendőrségi eljárás. Alkoholizált, prostituáltakat látogatott, nem volt vallásgyakorló, és nem tartották nyilván iszlamistaként. Csak a támadást megelőző hetekben mutatott érdeklődést a radikális mozgalmak iránt. A kamaszkorában kétszer is öngyilkossági kísérletet végrehajtó, rendkívül erőszakos és perverz Bouhlel feltételezhetően személyiségzavaros volt.