Finnországban létesül a NATO új parancsnoki egysége

Finnország lesz a házigazdája a NATO új szárazföldi parancsnoki egységének, amelyet a szövetség brüsszeli ülését követően jelentett be Antti Hakkanen finn védelmi miniszter. A döntés Finnország NATO-hoz való csatlakozása után született meg, amelyet az ország az Oroszország által Ukrajnában folytatott háborúra adott válaszként hozott meg tavaly áprilisban.

Antti Hakkanen kifejezte elégedettségét, hogy a NATO-tagállamok politikai támogatásukat adták Finnország NATO-integrációjának kulcsfontosságú céljaihoz. A védelmi miniszter hozzátette, hogy Finnország nem csak a parancsnokságot fogja befogadni, hanem szárazföldi erők is jelen lesznek az országban.

A finn NATO-parancsnokság feladata a szárazföldi hadműveletek irányítása lesz Észak-Európában és Skandináviában. Azonban a parancsnokság pontos helyszínéről és a Finnországban állomásozó NATO-katonák létszámáról még nem közöltek részleteket. Hakkanen szerint a részletek kidolgozása még folyamatban van.

Az új NATO-parancsnoki struktúra értelmében az északi országok az amerikai székhelyű norfolki parancsnokság irányítása alá kerülnek, míg az új tagok, így Finnország és Svédország, a hollandiai Brunssumban található regionális parancsnokság hatáskörébe tartoznak majd, amely a keleti irányú védelemre összpontosít.

A finn védelmi miniszter szerint ezek a döntések nemcsak Finnország és Észak-Európa biztonságát erősítik meg, hanem az egész szövetség biztonságát is jelentősen javítják.