Az Európai Bizottság helyreigazította a magyar kormány migrációs állításait

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete közleményében kijelentette, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése nem kötelezi Magyarországot illegális migránsok befogadására, és nem kényszeríti az országot a határvédelmi intézkedések feladására.

A közlemény szerint az ítélet valójában azt állapította meg, hogy Magyarország nem hozott meg több, az uniós jogszabályok által előírt intézkedést a menedékkérők kérelmeinek elbírálására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldésére.

A Bizottság reagált azokra a sajtóértelmezésekre is, amelyek szerint a bírósági ítélet Magyarországot migránsok befogadására kötelezné. Ezt több kormánypárti politikus, köztük Deutsch Tamás és Bakondi György is állította, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a "Soros-tervvel" hozta összefügghetésbe az ítéletet, amely szerint évente egymillió migránst kellene Európába hozni.

A Bizottság hangsúlyozta, hogy Magyarország kötelezettségszegése súlyosan sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét, és ezzel a többi tagállamra hárítja az uniós jog betartásának felelősségét.

Az Európai Unió Bírósága a Bizottság keresetére reagálva döntött úgy, hogy Magyarországnak egy egyszeri 200 millió eurós (közel 80 milliárd forintos) átalányösszeget és napi 1 millió eurós (400 millió forintos) bírságot kell fizetnie minden egyes nap késedelemért, amelyet az EUB korábbi ítéletének való megfelelés késedelme miatt kell fizetnie a menedékkérők befogadásával kapcsolatos ügyben (C-123/22).

Az ügy előzménye, hogy a 2015-ös migrációs hullámra válaszul Magyarország tranzitzónákat hozott létre, amelyeket 2020 decemberében az EU Bírósága jogsértőnek ítélt. Összességében azért, mert a tranzitzónákban biztosított ellátás – higiénia, élelmezés, folyamatos őrizet – minőségét sem tartották elégségesnek, de kifogásolták azt is, hogy a menekültkérelmek benyújtóinak jogorvoslati lehetőségeit is korlátozták, hogy a fellebbezés eredményét nem várhatták meg az ország területén.

Ennek következtében a magyar kormány új eljárást vezetett be, amely szerint a menedékkérelmeket csak akkor bírálják el, ha a kérelmező előzetes szándéknyilatkozatot tett a kijevi vagy belgrádi magyar nagykövetségen, amelyet elfogadtak és belépési engedélyt kaptak. Az Európai Bizottság szerint ez az eljárás nem felel meg az EU 2013-as nemzetközi védelemről szóló irányelvének.

Az Európai Unió Bírósága a 200 millió eurós átalányösszegen felül az ítéletben foglaltak teljesítésével való késedelem minden egyes napjára 1 millió euró napi bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot. A napi bírság 900 000 euró a menekültügyi eljárásokkal kapcsolatos jogsértések esetében, és 100 000 euró az illegálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésével kapcsolatos jogsértések esetében.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentette, hogy elfogadhatatlannak tartják az ítéletet és nem fizetik ki a büntetést. Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában pedig azt mondta, hogy "Töröm a fejem, hogy hogyan oldjuk meg úgy a bírság fizetését, hogy ez nekik jobban fájjon, mint nekünk." A két politikus azt ígérte, hogy minden eszközt felhasználnak, hogy a döntést ne kelljen végrehajtani, mert szerintük a magyarok nem támogatják a migrációt.

Az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete szerint már nem maradt jogorvoslati lehetőség, az ítélet jogerős és nem támadható meg. Ha a kormány nem fizet, akkor az uniós támogatások folyósításából vonják le a büntetés összegét, valamint a napi bírságot, amit 30-40 millió eurós összegekben tömbösíthetnek, egy év alatt pedig mintegy 145 milliárd forintot jelentene.

A büntetés kiszabása utáni kormányinfón Gulyás Gergely felháborítónak, az uniós jognak és az alaptörvénynek ellentmondónak nevezte a döntést, gyáva lépésnek nevezte, hogy csak az EP-választás után hirdették ki. Ilyen ítéletet szerinte egy normális bíróság nem hozott volna meg. Sérelmezte a javaslat 70-szeresére emelt összeget, ami a minisztert a kommunista rémuralomra és a Rákosi-rendszerre emlékeztette, miszerint „börtönt kért a bizottság és halált szabtak ki”.

Nagyjából 300 tüntető jelent meg a Bayer Zsolt által péntek délután 6 órára, az Európai Unió budapesti képviseletéhez meghirdetett tüntetésre. A tüntetők Trianon-zászlókkal és keresztekkel vonultak a II. kerületi Lövőház utcán, végül a Millenáris Parkba érkeztek meg. A tüntetést Bayer Zsolt, a Fidesz vezető közírója és házi átokládája szervezte azután, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében összesen 200 millió euróra (mostani árfolyamon közel 80 milliárd forintra) büntette Magyarországot, amiért a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat. A büntetés súlyosságát növeli, hogy a büntetés összege naponta egymillió euróval nő.