Európai Parlamenti Frakciómozgások és a Jobboldal

Az Európai Parlament jobboldali frakciói jelentős átrendeződés előtt állnak, ahol az egységes konzervatív-szélsőjobboldali tömörülés egyre kevésbé valószínű. A konzervatívok új tagokat üdvözöltek, de a Fidesz egyelőre nem csatlakozott hozzájuk.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) Képviselőcsoportja, amelynek meghatározó tagjai az Olasz Testvérek és a Jog és Igazságosság, jelenleg 77 taggal rendelkezik, és több új képviselő is csatlakozott hozzájuk, köztük horvát, ciprusi, lett, német, luxemburgi és finn politikusok. A frakció szóvivője szerint a következő felvételi fordulókban további delegációk csatlakozása várható, és a képviselőcsoport végleges összetételéről június 26-án döntenek.

A román AUR, a Románok Egyesüléséért Szövetség, amely hat képviselővel rendelkezik és magyarellenes nézeteket vall, szintén az ECR felé kacsingat, de kizárták a Fidesszel való együttműködést az EP-ben. Az ECR társelnöke, Nicola Procaccini szerint a frakció fontos részese lesz az Európai Parlament új jobbközép többségének.

A szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagjai, köztük Marine le Pen, Geert Wilders, Matteo Salvini és mások, Brüsszelben találkoztak, de sajtótájékoztatót nem tartottak, és közleményt sem adtak ki. A Politico beszámolója szerint a tárgyalás helyszínén talált szalvétákon megjegyzések utaltak arra, hogy az ID szeretné, ha a Fidesz csatlakozna hozzájuk, és nyomás alatt kell tartani az ECR-t.

A német AfD, amelyet Marine le Pen kizárt az ID frakcióból, ismét felvételre jelentkezett, de Le Pen a június végére előrehozott francia választásokra összpontosít. Az ECR várhatóan a parlament harmadik legnagyobb ereje lesz, mivel új tagok csatlakozását várják, és csak három képviselővel rendelkeznek kevesebbel, mint a liberálisok. A liberálisoknak még dönteniük kell arról, hogy kirúgják-e a holland tagpártjuk négy képviselőjét, mert koalícióra léptek Geert Wilders pártjával.