Engedélyt kapott a bálnavadászatra egy amerikai őslakos törzs

Az Egyesült Államok kormánya engedélyezte a szürke bálnák vadászatát a maka őslakosok számára, akik így 25 év után ismét gyakorolhatják hagyományaikat. A The Guardian beszámolója szerint a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerdai bejelentése értelmében a törzs a következő 10 év során összesen 25 szürke bálna megölésére kapott engedélyt.

A döntés egy 1855-ben kötött megállapodásra hivatkozik, amely lehetővé teszi számukra a vadászatot. A mintegy 1500 fős maka törzs az egyetlen amerikai őslakos csoport, amelynek ilyen jellegű egyezménye van az Egyesült Államok kormányával.

A bálnavadászat a maka törzs kultúrájának és spirituális életének fontos része, számos szertartás, dal és tánc forrása. Az őslakosokat az 1920-as években kényszerítették hagyományuk szüneteltetésére, amikor a kereskedelmi bálnavadászat következtében drasztikusan csökkent a szürke bálnák száma. A faj 1972-ben védetté nyilvánítása és a bálnavadászat betiltása után a populációk helyreállni kezdtek.

A maka törzs 1999-ben, hosszú kihagyás után, megpróbálta újraéleszteni a vadászatot, de ez nagy ellenállásba ütközött, és perek sorozatát váltotta ki. Ennek eredményeképpen további 25 évre felfüggesztették a vadászatot, amelyet most, hosszú meghallgatások és bírósági tárgyalások után, újra folytathatnak.