A máltai választási eredmények és a magyar kormányfő értékelése

Orbán Viktor miniszterelnök gyakran emlegeti a máltai Munkáspárt EP-választási eredményét, amelyet a Fidesz-KDNP eredményével hasonlít össze. A Máltán vasárnap megtartott EP-választáson a Munkáspárt 45,26 százalékos eredménnyel nyert, míg a Nacionalista Párt 42,02 százalékot ért el.

Málta az Európai Unió legkisebb tagállama, ahol a részvételi arány 73 százalék volt, ami az EU harmadik legmagasabb részvételi aránya. A választáson más pártok is részt vettek, összesen 12,72 százalékot szerezve, de a hat mandátumot a két nagy párt osztotta meg egymás között. Orbán Viktor a Fidesz által az EP-választáson elért 44,8 százalékos eredményt Európa-rekordnak nevezte, de később kijavította magát, elismerve, hogy a Máltai Munkáspárt magasabb támogatottságot ért el Európában.

Az Európai Parlament adatai szerint a Fidesz-KDNP a nemzeti győztesek között csak a harmadik helyen áll százalékos eredmények alapján. Az első helyen a romániai győztes áll 48,6 százalékkal, ahol két párt, a szocialista PSD és a jobbközép néppárti PNL közös listán indult.

A Máltai Munkáspárt azonban nem tekinthető győztesnek az EP-választáson, hiszen öt évvel korábban még 54,29 százalékot értek el, míg most csupán 45,26 százalékot. A Nacionalista Párt viszont javított az előző választási eredményéhez képest, és a két párt közötti különbség jelentősen csökkent.

A Máltai Munkáspárt vezetője, Robert Abela győzelemről beszélt, de elismerte, hogy a választók fontos üzenetet közvetítettek feléjük. A Nacionalista Párt vezetője, Bernard Grech a pártja valaha volt legjobb EP-eredményét emlegette, és elégedettségét fejezte ki az eredményekkel.

A Máltai Munkáspárt hívei is elégedettek voltak a szűk győzelemmel, és reményüket fejezték ki a párt további munkájával kapcsolatban. Egy nyugdíjas nő a Times of Malta-nak elmondta, hogy a Munkáspárt politikájának köszönhetően tudja megengedni magának, hogy hetente többször is kávézni menjen.

A Máltai Munkáspárt azonban súlyos válsággal küzd, és a bizalmatlansági indítvány is felvetődött pletyka szintjén. Robert Abela szerint azonban az emberek még mindig bíznak a Munkáspártban, és a bizalmi szavazást kérő politikusokat a választókkal töltött idejük végéhez közeledésével hozta összefüggésbe.