A magyar málnatermelés válságban

A magyar málnatermelés helyzete kritikus, és bár a megoldás tőkebevonással elméletben lehetséges lenne, a magas költségek miatt a hazai fogyasztók számára ez már nem lenne megfizethető.

Az Agroinform jelentése szerint a hazai málnatermelés területe drasztikusan csökken, ami magas árakhoz vezet és a vásárlás visszaeséséhez. A klímaváltozás és a munkaerőhiány a fő okai annak, hogy a magyar málna termőterülete gyakorlatilag megszűnt.

A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Apáti Ferenc szerint a magyar málna árualapja már csak nyomokban létezik, és szervezett termelésről már nem lehet beszélni. Apáti hozzátéve, hogy negyven évvel ezelőtt még Európa egyik legnagyobb málnatermő országa voltunk, de mára a termőterület néhány tíz hektárra zsugorodott.

Apáti Ferenc kiemelte, hogy a spanyolok példája mutatja, a málnatermelés még a jelenlegi klimatikus körülmények között is lehetséges, de csak fedett körülmények között, fóliatakarás alatt. Azonban a szükséges tőkebevonás következtében a magyar fogyasztók számára a termék már nem lenne elérhető áron.